Trucuri in bucatarie

Nu stiu cum gatesti tu, dar eu cred ca fiecare are cateva trucuri in bucatarie, niste asi in maneca pe care ii foloseste cand se grabeste, cand are de gatit pentru multi invitati sau pur si simplu cand vrea mai multa aroma in propria bucatarie.

Eu vreau sa iti dezvalui cateva trucuri in bucatarie, idei de retete sau chiar ganduri legate de gatit.

Poate ca pe unele le stii sau par la mintea cocosului, eu risc totusi si le astern mai jos. Cine stie pe cine ajuta? De aceea, te invit sa ne dezvalui si tu cateva trucuri in bucatarie, la sectiunea de comentarii.

ceasca de cafea

1. Daca pui un pic de cardamom in cafea, s-ar putea sa nu mai ai nevoie de zahar. Cel putin, asta e trucul meu ca sa mai scap de o lingurita de zahar / zi.

2. Nu te teme daca ti se rupe aluatul de tarta. Iei o bucata care e in plus si ”innadesti” acolo unde e spatiu liber. Este cel mai ”permisiv” tip de aluat. N-ai ce sa gresesti la el.

aluat de tarta

3. Ca tot vorbim de tarta, dupa ce intinzi bine aluatul in tava, e bine sa il dai la frigider vreo 20 de minute, ca sa nu ti se stranga la copt. Altfel, te trezesti ca vei pune doar jumatate din continutul tartei pe care l-ai pregatit.

4. Trucuri din bucatarie pentru oameni lenesi eficienti: daca faci coltunasi si te oboseste intinsul aluatului (care trebuie sa fie foaaarte subtire), cumpara-ti masina de facut paste!

coltunasi

5. Daca ai o reteta preferata de chec, poti sa o transformi in… blat de tort. Trebuie doar sa schimbi forma si sa gasesti crema preferata. Si gata tortul! Eu am incercat cu un carrot cake care a devenit peste noapte tortul preferat al familiei (Umplutura? Un pic de mascarpone cu vanilie si, optional, zahar pudra).

carrot cake

6. Daca te incanta ideea de cuscus, poti sa inventezi propria reteta alegand ingredientele preferate. Poti strecura, de exemplu, rosii uscate, muguri de pin, stafide, caise uscate si rehidratate, ruccola, chives, muguri si vlastari etc. La Bazarul cu mirodenii au chiar si un amestec de condimente special pentru cuscus.

cuscus

7. Iti place combinatia de ceai negru cu lapte? Ei bine, adauga-i o explozie de arome si transform-o in masala chai. Pentru asta ai nevoie de: piper, ghimbir, scortisoara, cuisoare, anason stelat, cardamom, enibahar.

8. Trucuri in bucatarie pentru cei care scriu liste incomplete de cumparaturi: daca te trezesti ca tocmai ai terminat de facut mancare, dar nu ai cumparat si ceva verde, obisnuieste-te cand iei mai mult (patrunjel, leustean, marar, ruccola, creson) sa pui pungute la congelator cu etichete pe care sa scrii data si continutul. Vei vedea, viata ta va fi dintr-odata mai plina de arome!

Ruccola

 

9. Si daca e vorba de congelator, poti tine acolo si cateva pungute cu… corcoduse. Asta, pentru momentul in care vrei sa faci bors, dar nu ai in frigider nici bors si nici lamaie.

corcoduse

10. Trucuri in bucatarie pentru cei care n-ar sari peste mic-dejun nici in ruptul capului: pentru dimineti revigorante, poti scoate din congelator cate o punguta cu fructe de padure sau cu capsuni. Le pui de seara la dezghetat si dimineata le arunci in blender cu iaurt sau lapte, cu scortisoara ori ghimbir.

11. Iar daca totusi vrei ierburi aromate proaspete, pervazul tau ar trebui sa fie plin cu ghivece care iti vor face bucataria mai vesela. Cum ar fi doar sa intinzi mana si sa culegi cimbru proaspat sau menta?

12. Iti place sa mananci sarat, dar nici aromele nu-ti displac? Incearca sarea cu celery. O gasesti, de exemplu, in Mega Image.

Yorkshire Puddings

13. Ai vrea sa mananci ecler, dar nu prea ai chef sa pregatesti gogoselele acelea fine si pretentioase? Nu-i problema! Incearca niste Yorkshire puddings, care se fac rapid si sunt si spectaculoase. Le poti manca dupa voia inimii: cu crema preferata, cu caramel sau cu inghetata.

14. Iti plac negresele. Ei bine, le poti face in nenumarate feluri, de exemplu cu zmeura, caramel, bucatele de ciocolata, decorate cu ciocolata alba, cu cirese, nuci pecan, cu crema de menta sau de… dovleac. Posibilitatile sunt nelimitate.

negrese cu zmeura

15. Faci paine ori de cate ori gasesti timp. Dar ce-ai zice sa iti cultivi… propria drojdie? Ai nevoie de faina, apa, borcan si de… 5 zile. Reteta o gasesti aici. Apoi poti sa iti lasi cultura de maia chiar si nepotilor, dar trebuie hranita zilnic.

16. Iubesti usturoiul si l-ai pune in aproape orice. E cazul sa-ti faci unt aromat cu usturoi. Nu trebuie decat sa amesteci unt la temperatura camerei cu cativa catei de usturoi tocati fin, sa rulezi totul intr-o folie alimentara si sa dai ruloul la congelator. Taie apoi felii din el si asaza, de exemplu, pe porumb fiert.

supele-crema

17. Iti plac supele-crema. Ei bine, le poti pune in valoare daca pregatesti alaturi si niste lipii irezistibile. Nici nu pot sa imi imaginez supa-crema de linte fara aceste lipii.

18. Te atrag combinatiile inedite de dulce-sarat. Incearca sa folosesti seminte de rodie fie in salate, in deserturi, cum ar fi panna cotta cu vanilie, fie chiar si pe niste bruschette cu vinete si branza feta, de exemplu.

bruschette

19. Folosesti cartofii ca garnitura, dar te-ai cam saturat de ei fierti, piure, copti, prajiti. Incearca-i fierti un pic, apoi dati la cuptor sa se rumeneasca, dupa ce i-ai amestecat cu usturoi zdrobit, seminte de coriandru si paprika afumata.

tarta de dovleac

20. Trucuri in bucatarie pentru impacat copilul: ce faci daca vrea mereu tort si nu prea are chef de fructe sau legume? Pai, macar strecoara-le pe acestea in tort: fie ca faci un tort de dovlecei, o tarta de dovleac, una cu smochine sau un cheesecake cu fructe de padure. Vei impaca astfel si capra, si varza.

Asadar, te invit sa ne impartasesti ce trucuri in bucatarie stii tu. Iti multumim!

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!