Trei retete cu ardei copti
Imi plac ardeii copti. Iti inunda gura cu aroma lor usor dulceaga si merg atat de bine doar intr-o simpla salata cu putin otet si ulei.
De data asta, am vrut ceva nou. Mai ales ca o persoana din jurul meu cam fuge de ardeii copti (mi-e greu sa inteleg cum nu poate sa-ti placa ceva atat de aromat si de delicat, dar… de gustibus…), asa ca am inceput sa caut dipuri. La prima cautare am gasit trei si, cum nu m-am putut decide pe care sa-l pregatesc, m-am apucat de toate.
Primul, cu usturoi, pesmet si capere: se incinge 1 lingura ulei de masline la foc mediu si se prajesc jumatate de ceapa tocata si 1 catel de usturoi tocat mic timp de doua minute. Intr-un robot de bucatarie se pun 3 ardei copti, apoi se adauga amestecul de ceapa, 2 linguri de pesmet, 1 lingura de capere scurse, jumatate de lingurita de sare si jumatate de piper.
Verdict: s-a simtit cam proeminent gustul de ceapa prajita si nu ca nu mi-ar placea, dar parca nu e o combinatie prea fericita; pot sa zic ca e un dip… cuminte.
Cel de-al doilea, cu branza feta: Se amesteca in robot laolalta 2 ardei mari copti, 1 cup de feta maruntita, 1 lingurita de otet balsamic, putin zahar si putin piper.
Verdict: un dip consistent, pe care-l simti ca te satura, cu o textura mai cremoasa decat primul, dar cu o culoare nu atat de aprinsa. Sotul meu a spus ca “e genial” – asa ca l-am lasat numai pe el sa-l manance si m-am “luptat cu celelalte doua”.
Cel de-al treilea, aromat si condimentat: Se incing in 2 linguri de ulei jumatate lingurita de chimion macinat si jumatate lingurita de boia pana incep sa-si lase aroma. Se combina intr-un robot de bucatarie 2 linguri de nuci, 100g de ardei copti, 1 catel de usturoi zdrobit si 1 lingura sirop de rodie (sau suc de lamaie). Se adauga dupa gust sare si piper, apoi se incorporeaza uleiul cu condimentele. Se adauga la sfarsit 1 lingura de apa daca e prea gros.
Verdict: usor iute, insa cel mai aromat. M-am indragostit de el. Ramane favoritul meu.