Trei bunatati de post cu lapte de cocos

Daca tot e post, avem un motiv in plus sa folosim mai des lapte de cocos. Eu am inceput de dimineata cu un smoothie cu zmeura, banane si lapte de cocos.

smoothie cu zmeura, banane si lapte de cocos
Am amestecat:

  • o mana de zmeura cu o banana,
  • cateva linguri de lapte de cocos
  • si un varf de lingurita de ghimbir.

Si cand sa-i dau copilului… nu si nu. Abia l-am convins doar sa guste si daca nu i-o placea sa nu manance. Evident ca apoi a baut o ceasca si jumatate, uitand de mofturi si de strambat nasucul.

Supa-creama de conopida

Pe la pranz, aveam deja gata o supa-crema de conopida, usoara, pufoasa, cu o multime de arome.

supa-crema

Pentru ea ai nevoie de:

  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui sau de masline (daca ai special pentru prajit);
  • 2 cepe medii, feliate;
  • 4 catei de usturoi, tocati;
  • 1 conopida, taiata in inflorescente;
  • 2 litri de baza vegetala pentru supa (sau apa);
  • 1 lingurita de chimion;
  • 1/2 lingurita de coriandru;
  • 300 ml de lapte de cocos;
  • sare si piper, dupa gust;
  • fulgi de chilli, ceva fistic, cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, pentru decor (optional).

1. Incingi uleiul de masline si calesti ceapa, cu putina sare, 7-8 minute, pana devine translucida. Dai focul la minim si adaugi usturoiul, 1-2 minute.
2. Adaugi conopida, supa, chimionul si coriandrul si lasi sa fiarba la foc mic, cam 15 minute, pana cand poti strapunge usor cu o furculita conopida.
3. Pui totul la blender si transformi compozitia intr-un amestec cremos, omogen. Asezi din nou pe foc, adaugi laptele de cocos si reincalzesti. Gusti si asezonezi. Servesti cu fistic presarat pe deasupra, chilli, ulei de masline.

Mie mi-a placut mult chiar si textura ‒- supa cremoasa, plus fisticul crocant.

Ciocolata calda cu lapte de cocos

Si pentru ca imi mai ramasese lapte de cocos din cutia de 1 litru, l-am pus pe tot intr-o cratita la incalzit (cam 400 ml). Intre timp, am topit o ciocolata la bain-marie si am adaugat-o peste laptele de cocos. A iesit o bautura placuta, deloc dulce, pentru ca am folosit ciocolata neagra cu 75% cacao, dar aromata. O vor aprecia in special cei care tine post.

ciocolata calda

Si daca laptele de cocos a fost vedeta, hai sa facem si mai bine cunostinta cu el.

Cum arata
Cand deschizi conserva sau cutia, e de preferat sa ai o parte solida plus lichid, nu un ”lapte” omogen.

De unde il luam
In principal, de la magazine asiatice. Citeste pe eticheta sa nu aiba emulsificatori si stabilizatori. Eu am luat de la magazinul cu produse alimentare din Dragonul Rosu. L-am ales pe cel mai scump, pe a carui eticheta scrie lapte de cocos si apa. Urmatorul ca pret (cu 2 lei mai putin) avea guma xantan, printre altele.

Acum trebuie sa gasesc un loc mai aproape de casa, de unde sa cumpar lapte de cocos, caci supermarketurile din drumul meu nu au asa ceva si, cand au, ma sperie eticheta…

Ce proprietati are
Bineinteles ca, neavand lactoza, poate fi folosit ca substitut pentru lapte, deci poate fi folosit fara probleme de cei cu intoleranta la lactoza. Am gasit ca acest ingredient are o multime de proprietati: bogat in fibre, vitamine (C, E, B1, B3, B5, B6), minerale (printre care fier, seleniu, magneziu, fosfor, calciu).

Cocosul contine grasimi mai ales sub forma acizilor grasi saturati cu lant mediu (MCFA), dintre care si acidul lauric (care se gaseste si in laptele matern). Acesta este transformat de organism in monolaurin, care are proprietati antivirale si antibacteriene si de aceea consumul de lapte de cocos ne poate proteja de infecții și viruși.

Spre deosebire de alti acizi saturati, MCFA sunt folositi mai repede de catre organism, deci scade probabilitatea de a fi stocati sub forma de grasimi. Fiind totusi vorba de grasimi, putem sa ne intrebam daca contribuie la aparitia bolilor de inima. Nu este exclus, totusi are alt efect fata de acizii grasi nesaturati. Pentru siguranta, nu trebuie sa uitam ca orice exces poate avea efecte negative si ca este nevoie sa avem o alimentatie cat mai variata.

La cat de rar gasesc un lapte de cocos de calitate, fara guma xantan si alte ”surprize”, estecam putin probabil sa ma imbolnaveasca in vreun fel.
Am mai citit si ca laptele de cocos este detoxifiant, ca ajuta la buna functionare a glandei tiroide, la secretia de insulina si la mentinerea sanatatii sistemului nervos.

Unde il folosim
Laptele de cocos se foloseste de obicei in curry-uri, supe, smoothieuri, milkshake sau ca alternativa la lactate in prajituri pentru vegani.

Tu ce bunatati pregatesti cu lapte de cocos? Lasa un comentariu si e foarte probabil ca altcineva sa fie inspirat de ideile tale.

Nu gasesti lapte de cocos? Trimite o comanda la contact@retete.ibcoding.com si-l vei primi, in cantitatea dorită, direct acasa. Pe cel fara E-uri!

 

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!