Tort din dovlecei cu glazura de ciocolata

Daca zilele trecute am facut un tort de morcovi si pastarnac, de data aceasta am ascuns într-un tort irezistibil un ingredient care, la prima vedere, nu si-ar gasi locul într-un desert. Ingredientul-vedeta este dovlecelul. Sunt curioasa acum daca ai mai mancat vreodata tort din dovlecei cu glazura de ciocolata.

Tort din dovlecei cu glazura de ciocolata
Pentru un tort de dovlecei de 10 portii, e nevoie de: 350 g de faina, 50 g de cacao, 1 lingurita mixed spice, 1 si 1/2 lingurita praf de copt, 175 ml ulei de masline extravirgin, 375 g de zahar brun, 3 oua, 2 lingurite extract de vanilie, 2 dovlecei medii, dati  pe razatoare (daca îi pui într-o cana gradata, ar trebui sa aiba 500 ml), 140 g de migdale coapte, taiate grosier. Iar pentru glazura: 200 g de ciocolata neagra, rupta în bucati si 100 ml de smantana pentru gatit (peste 30% grasime).

1. Am încins cuptorul la 180ᵒ C. Într-un castron mare, am amestecat faina, cacaua, mixed spice, o lingurita de sare si praful de copt. În alt castron mare, am amestecat uleiul de masline, zaharul, ouale, extractul de vanilie si dovleceii rasi. Am turnat amestecul de dovlecei peste ingredientele uscate. Am amestecat putin pana cand compozitia a devenit omogena. Am încorporat apoi migdalele.

2. Am tapetat doua forme de tort de 20 cm (situatie în care mi-au iesit doua torturi mai mici). Daca vrei, poti folosi o singura forma, de 24 cm. Am copt torturile 45 de minute, pana cand au crescut, iar o scobitoare înfipta în centru a iesit curata.
Am lasat sa se raceasca în forma, apoi le-am scos pe un gratar.

3. Între timp, am pregatit glazura. Am încins smantana într-o cratita mica. Am turnat-o peste ciocolata rupta în bucati. Am amestecat bine, pana cand s-a topit ciocolata. Am lasat sa se raceasca. Am întins glazura peste tort. Nu te nelinisti, daca începe sa curga pe margini! Este exact ce e nevoie pentru un aspect irezistibil. tort din dovlecei

Sfat
Ai destula glazura de ciocolata. Poti taia blatul tortului de dovlecei în doua, ca sa strecori la mijloc putina crema de ciocolata, caci asa îti va iesi glazura, peste care sa presari niste migdale macinate. Asta, ca sa nu ti se para blatul prea uscat.

Reteta de tort de dovlecei cu glazura de ciocolata este inspirata de pe www.bbcgoodfood.ro si sper sa va placa cel putin la fel de mult cum îmi place mie.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!