Tort de morcovi si pastarnac

Vine Copilul la tine si iti tot spune: ”Chec!”, ”Tort!”. Si te cam panichezi. Nu ca nu ai avea idei de retete sau timp sa le pregatesti. Ci pentru ca astea sunt printre putinele cuvinte pe care Copilul le zice, deci sunt destul de importante pentru el, nu? (Nu, copilul nu e handicapat. E doar foarte mic.) Da, eu patesc asta cam in fiecare zi. Ma trezesc chiar cu noaptea-n cap asaltata de cele doua cuvinte si de doi ochisori rugatori. Cine m-o fi pus sa fac torturi la aniversari si checuri pentru invitati?! Faptul e consumat, asa ca sunt in cautare de solutii.

tort de morcovi

M-am gandit bine vreo doua zile si mi-am zis ca daca tot vrea Copilul ceva cu zahar, macar sa-i dam… legume si fructe cu zahar nerafinat. Asa ca de acum inainte, pe meniul de prajituri sunt numai cele cu morcovi, pastarnac, dovlecei, dovleac, afine, banane, fructe de padure, capsuni, portocale, merisoare, stafide etc. Poate te miri, dar chiar am facut vara asta tort de dovlecei – sigur o sa povestesc aici despre el – si a fost extraordinar. Au fost dovlecei sub acoperire, fiindca nimeni, absolut nimeni nu a ghicit si nici nu m-a crezut cum l-am facut…

Zilele trecute a venit randul unui tort de morcovi. Auzisem de el, ba chiar una dintre colege a facut la serviciu un tort de morcovi pentru un shooting, pe cand lucram la GoodFood. Il am bine in cap, il vad in fata ochilor, dar nu cred sa-l fi gustat. Asa ca aveam un mare semn de intrebare despre cum se impaca morcovii cu ideea de desert. Chiar si eu am fost sceptica si neincrezatoare, dar trebuia sa incerc si asta pentru ”Copil”. Si n-am pierdut nimic. A fost bun. A fost neasteptat de bun. Probabil, nu atat de bun pentru Copil, caci el ar fi visat niste crema de ciocolata, gustata intr-un tort de Craciun (nu, ciocolata nu a mancat niciodata; a vazut cum arata, dar stie ca e ingredient in prajituri :)).

Daca vrei si tu sa te aventurezi si sa incerci tort de morcovi si pastarnac un tort de morcovi, iata reteta: 225 g de unt, 225 g de zahar brun, 4 oua, coaja rasa de la jumatate de lamaie si de la jumatate de portocala, 225 g de morcovi si pastarnac, rasi, 115 g de merisoare, 2 linguri suc de portocala, 225 g de faina, trecuta prin sita, 2 lingurite praf de copt. Iar pentru topping: coaja de la o portocala, plus 2-3 linguri de suc, 140 g de zahar fin.

1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade C si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 20 cm. Se freaca untul cu zaharul, apoi se adauga ouale, unul cate unul, coaja rasa de citrice, morcovii si pastarnacul rasi, merisoarele si 2 linguri suc de portocale. Se incorporeaza cu grija faina, gradat, apoi praful de copt. Se toarna compozitia in forma de tort.

2. Se coace tortul de morcovi o ora si jumatate, pana cand este rumenit si ferm – se verifica daca este gata cu o scobitoare infipta in centru, care trebuie sa iasa curata. Se lasa sa se raceasca usor, apoi se scoate din tava.

3. Pentru topping, se amesteca suficient suc de portocala cu zaharul fin pentru a obtine o compozitie groasa, dar fina. Se toarna peste tortul de morcovi rece si se presara cu coaja rasa de portocala. Se lasa deoparte sa se aseze.

Am vrut topping asa, ca sa arate al meu tort de morcovi bine, insa parca a fost prea mult zahar. Data viitoare incerc un topping facut din crema de branza. Bineinteles, Copilului i-am dat sa manance doar interiorul, fara zaharul de deasupra.
Stiu, nu sunt o mama buna ca ii dau copilului dulciuri, chiar daca nu in fiecare zi, dar cand vezi ochisorii aia jucausi si intrebatori si auzi cele doua cuvinte, simti ca nu prea ai de ales. Macar prajiturile astea sunt facute de mine si mereu dupa regula de mai sus. Asa ca in meniu urmeaza tarta de dovleac si briose cu muuulte afine (nu voi avea prea mari mustrari de constiinta, pentru ca altfel nici nu pune gura pe afine – ma rog, daca ii dau le scuipa ca pe seminte).

Reteta este inspirata din cartea ”Desserts. 140 Delectable Dishes Shown in 250 Stunning Photographs”, de Kate Eddison.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!