Tort de ciocolata cu seminte de rodie

Daca iti place ciocolata, iti va face placere sa faci acest tort. Si sa il imparti cu prietenii. Iar daca iti place, ca si mie, combinatia dulce-acrisor, il vei adora.

Tort cu seminte de rodie

Ca orice reteta de tort, si aceasta nu te lasa sa lucrezi fara cantar, fara cantitati exacte sau fara respectarea pasilor. Dar daca vrei sa iti manifesti creativitatea, poti face si improvizatii, desigur. Poti inlocui, de exemplu, semintele de rodie cu zmeura sau capsuni. Asta, de preferat vara, cand sunt in sezon.

Tort de ciocolata cu seminte de rodie
Portii 8
Da o nota
Printeaza
Prep Time
1 hr 20 min
Cook Time
30 min
Timp total
1 hr 50 min
Prep Time
1 hr 20 min
Cook Time
30 min
Timp total
1 hr 50 min
Pentru blat
  1. 200 g de unt topit
  2. 200 g de faina
  3. 40 g de cacao
  4. 1 plic praf de copt
  5. 150 g de zahar brun
  6. 5 oua
  7. 150 ml de lapte
  8. 40 g de ciocolata neagra (70% cacao)
Pentru crema de ciocolata
  1. 250 ml de smantana pentru frisca
  2. 175 g de ciocolata neagra
  3. 2 oua, separate galbenusurile de albusuri
  4. 15 g de zahar pudra
  5. 1 praf de sare
  6. semintele de la o rodie
Pentru glazura
  1. 75 ml de smantana pentru frisca
  2. 150 g de ciocolata neagra
Instructiuni
  1. Incinge cuptorul la 180ᵒ C. Topeste untul si lasa-l putin la racit. Amesteca intr-un castron mare faina, cacaua si praful de copt cernute. In alt castron, amesteca zaharul brun, ouale, untul topit si laptele. Toarna mixul cu oua peste ingredientele uscate si omogenizeaza totul bine. Adauga, amestecand, ciocolata neagra taiata in bucati mici. Toarna aluatul in doua forme de tort cu fund detasabil, cu diametrul de 20 cm.
  2. Da blaturile la cuptor 25-30 de minute, pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata (atentie, poti nimeri intr-o bucatica de ciocolata, cand faci testul). Lasa blaturile la racit in forme 10 minute, apoi scoate-le pe un gratar pentru a se raci complet.
  3. Pentru crema, asaza smantana si ciocolata pe foc la bain-marie. Amesteca cu grija pana cand ciocolata este complet topita. Adauga galbenusurile si tine pe foc inca 1 minut, amestecand incontinuu. Lasa la racit 10 minute.
  4. Bate albusurile cu un tel electric, ca pentru bezea. Adauga din cand in cand putin zahar. Albusurile batute trebuie sa fie stralucitoare si sa nu curga daca intorci vasul cu fata in jos. Incorporeaza o parte din albusurile batute in mixul de ciocolata, amestecand crema prin rasturnare, din exterior spre interior. Continua pana se incorporeaza toata cantitatea de albus. Adauga sarea si amesteca.
  5. Taie un blat in doua, pe orizontala. Cupola va fi partea de sus a tortului, iar cealalta jumatate, partea din mijloc. La celalalt blat, taie cupola, iar cealalta parte foloseste-o ca baza pentru tort. Imparte crema in doua. Faramiteaza cupola ramasa de la cel de-al doilea blat si amesteca aproximativ doua treimi din ea cu jumatate din crema de ciocolata.
  6. Monteaza tortul: peste baza, adauga crema amestecata cu blatul faramitat; asaza apoi felia de blat din mijloc si peste ea restul de crema. Presara din abundenta cu seminte de rodie. Asaza deasupra cupola. Da la frigider pana a doua zi.
  7. Pentru glazura, amesteca la bain-marie smantana cu ciocolata. Lasa sa se raceasca si sa se inchege putin, timp de 10 minute. Toarna glazura peste tortul scos din frigider si decoreaza cu seminte de rodie.
Observatii
  1. La timpul total de preparare mentionat se adauga si timpul de stat la frigider.
Mananc Inteligent - Retete & Povesti https://retete.mananc-inteligent.ro/

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!