Testoase cu ciocolata

Va invit sa va oferiti un moment de rasfat delectandu-va cu aceste mici prajiturele extraordinare: testoase cu ciocolata. Nu este prima data cand scriu despre ele. Acum cativa ani, le-am transformat in… martisoare. Le-am invelit in celofan, am legat pachetelele cu fundita si gata!

testoase de ciocolata retete

1 ou, separat in albus si galbenus
115 g de unt, la temperatura camerei
170 g de zahar
2 linguri de lapte
1 lingurita extract de vanilie
175 g de faina
55 g de cacao fara zahar
1/4 lingurita de zahar

Pentru sosul de caramel:
15 caramele
3 linguri de smantana dulce pentru frisca

Pentru decorat:
1 mana de nuci tocate
Cateva tablete de ciocolata neagra

1. Bate untul bine intr-un castron, cu un tel electric sau cu o lingura de lemn. Adauga zaharul si amesteca bine, apoi incorporeaza galbenusul, laptele si extractul de vanilie.

2. Amesteca separat, in alt castron, faina si cacaua cernute si sarea.

3. Adauga amestecul de faina putin cate putin la compozitia cu unt. Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l in jur de doua ore la frigider.

4. Incinge cuptorul la 180ᵒ C. Modeleaza sfere din aluat, da-le prin albus si prin nuca tocata si asaza-le intr-o tava de cuptor pe hartie de copt. Cu ajutorul unei lingurite de masura, fa o adancitura in mijlocul fiecarui fursec (ai grija sa ramana marginile complete, astfel incat sa nu se scurga caramelul). Da tava la cuptor 10 minute, pana cand marginile sunt asezate. Cand scoti tava din cuptor, este posibil ca unele adancituri sa se fi estompat, asa ca trebuie sa le refaci repede. Lasa fursecurile la racit.

5. Intre timp, prepara sosul de caramel, topind caramelele impreuna cu smantana dulce. Toarna sosul in adanciturile fursecurilor si lasa la racit.

6. Topeste ciocolata la bain-marie. Cu ajutorul unei lingurite sau al unui pos, decoreaza fursecurile cu ciocolata topita.

Poti face caramelul chiar tu. Topeste 150 g de zahar intr-o cratita si adauga 100 g de unt. Dupa ce s-a topit zaharul, adauga 150 ml de smantana dulce pentru frisca. Amesteca bine si lasa sa clocoteasca doua minute.
Timpul de gatire de 2 ore mentionat mai sus este, de fapt, timpul de stat la frigider.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!