Tarta rustica de capsuni

Pentru ca m-am trezit in casa cu o rezerva considerabila de capsuni, m-am gandit sa fac si o prajitura cu aceste delicatese. Alta varianta ar fi fost sa mai congelez din ele.

Pana la urma, am ales sa fac o tarta rustica de capsuni. Simpla, rapida, delicioasa.

tarta rustica de capsuni

E prima data cand fac aceasta reteta. Mi-a placut aluatul asa de mult, incat am zis ca trebuie sa il folosesc si in alte retete. Trebuie doar sa schimb umplutura. Gandul imi fuge la o tarta de fructe de padure sau la alta de caise.

Dar ma tot bate un gand sa fac o ”placinta” de branza, adaptand aceasta reteta. Trebuie neaparat sa incerc o placinta cu branza dulce si stafide si una cu branza sarata.

De ce mi-a placut aceasta reteta de tarta rustica de capsuni

Secretul din acest aluat este… malaiul. Tarta este frageda si crocanta in acelasi timp.
In plus, ca sa pregatesc aluatul mi-a luat 5 minute. Fara mixer.

tarta rustica

Ce mai imi place la reteta asta de tarta rustica de capsuni este ca iti ofera 30 de minute in care aluatul sta la frigider, iar tu te poti pregati pentru restul retetei. Simti ca nu pierzi timpul degeaba. Iti aranjezi spatiul pentru intins aluatul, pregatesti capsunile si finalizezi umplutura.

Asa ca mi-am oferit un moment de relaxare, cu o felie de tarta rustica de capsuni savurata in gradina, alaturi de un ceai aromat.

Iar daca vrei o reteta mai delicata cu capsuni, asaza-le alaturi de bezele, seminte de rodie si petale de trandafir uscate.

 
PENTRU ALUAT
140 g de unt, taiat in cuburi
225 g de faina
25 g de malai
2 linguri de zahar brun
2 oua, batute separat

PENTRU UMPLUTURA
600 g de capsuni, curatate de codita si taiate felii
2 lingurite de amidon
3 linguri de zahar brun

1 Faramiteaza cu varful degetelor untul, amestecandu-l cu faina, malaiul, zaharul si putina sare, pana capata o consistenta lipicioasa. Adauga un ou batut si amesteca pana se face un aluat. Infasoara-l in folie alimentara si preseaza-l intr-un disc. Da-l la frigider 30 de minute.

2 Intre timp, pregateste umplutura. Amesteca capsunile cu celelalte ingrediente. Incinge cuptorul la 180ᵒ C.
3 Pudreaza suprafata de lucru cu putina faina si malai. Intinde aluatul cu un sucitor intr-un disc cu diametrul de 35 de cm. Muta-l cu grija intr-o tava tapetata cu hartie de copt, rulandu-l pe sucitor.

4 Asaza cu o lingura umplutura de capsuni in centrul discului, lasand o margine de 3 cm. Unge cu ou batut marginea lasata singura. Indoie marginea in interior si preseaz-o un pic. Unge aceasta margine si pe partea cealalta (cea care acum e deasupra tartei). Da la cuptor aproximativ 50 de minute – 1 ora, pana cand aluatul e rumen.

Poti savura aceasta tarta simpla, alaturi de o ceasca cu ceai. Poti, de asemenea sa o savurezi cu inghetata sau cu smantana. Daca nu ti se pare suficient de dulce, stropeste-o cu miere cand se mai raceste. E un deliciu.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!