Tarta de dovleac

Nu pot sa-mi imaginez toamna fara dovleac. Cand zic ”toamna”, undeva in mintea mea apar si 1.000 de bunatati cu dovleac. De data asta, am incercat sa fac o tarta de dovleac (e din seria de prajituri cu fructe/legume pentru momentele in care copilul cere ”tort” si ”chec”).

tarta de dovleac

Pentru tarta asta de dovleac nemaipomenita e nevoie de: 750 g de dovleac, curatat si taiat in cuburi, 140 g de zahar, 1/2 lingurita de sare, 1 lingurita de scortisoara, 2 oua, batute, 25 g de unt, topit, 174 ml de lapte si putin zahar pudra pentru impresia artistica de final. Si, era sa uit, aluatul de tarta preferat. aluat de tarta

1. Mai intai, fierbi dovleacul in apa, cat sa-l acopere. Pui capacul si fierbi 15 minute pana se inmoaie. Il scurgi si il lasi la racit.

2. Incingi cuptorul la 180ᵒ C. Intinzi aluatul de tarta pe o suprafata pudrata cu faina si apoi intr-o tava de tarta de 22 cm, ideal cu fundul detasabil, unsa cu unt si pudrata cu faina. Lasi la racit 15 minute, apoi coci orb alte 15 minute. Inlaturi boabele sau ce ai folosit pentru coptul in orb si mai lasi 10 minute la cuptor, pana cand baza e aurie. Sau pur si simplu intepi aluatul cu furculita ca sa nu se umfle si il dai la cuptor pana se rumeneste. Il scoti apoi din cuptor si il lasi sa se raceasca putin.

3. Cresti temperatura la 220ᵒ C. Treci dovleacul fiert printr-o sita intr-un castron mare. In alt castron, amesteci zahar, sare si jumatate de scortisoara. Adaugi aici ouale, untul topit si lapte, apoi torni mixul peste piureul de dovleac si amesteci. Torni umplutura in forma de tarta si coci 10 minute, apoi reduci temperatura iarasi la 180ᵒ C. Continui sa coci 35-40 de minute, pana cand umplutura s-a asezat.
tarta mica de dovleac
4. Lasi sa se raceasca, apoi scoti tarta din forma. Amesteci scortisoara ramasa cu zaharul pudra si decorezi. Servesti rece.

Eu am reusit din compozitie sa fac si cateva tarte mici.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!