Sunt in “faza scones”

Saptamana asta am tot facut experimente pe retete de scones. Ador aceste painici care pot fi facute in atat de multe feluri si pot fi mancate atat de diferit.

scones

Primele scones pe care le-am facut le-am mancat la micul dejun cu unt si cu dulceata.

Apoi, am schimbat putin reteta: am adaugat in aluat cateva rosii uscate la soare taiate in bucatele; le-am mancat tot la micul dejun, dar de data asta cu un pahar de sana alaturi. Am de gand sa incerc aceeasi reteta, dar in care sa adaug masline si rozmarin (sa ma apropii putin de Mediterana).

Pentru reteta aleasa de mine dintr-o multime pe care le-am gasit pe BBC Good Food ai nevoie de: 225g de faina (m-am straduit sa aleg o reteta fara faina cu agent de crestere, ca sa nu fac ceva gresit, combinand faina normala cu praf de copt), 30g de zahar, 2 lingurite de praf de copt, jumatate de lingurita de sare, 50g de unt, 150ml de lapte.
Se amesteca mai intai faina cu praful de copt si sarea. Apoi se incorporeaza bucatele de unt, cu varful degetelor pana se fac ca niste firimituri. Se adauga zaharul. Se ia un cutit sau o lingura si se amesteca incorporand cu grija, putin cate putin, laptele. Mie mi s-a parut cam mult lapte. Aluatul nu trebuie framantat sau amestecat mult – doar cat sa fie aduse laolalta toate ingredientele si sa pastreze aer in el. Se intinde pe o suprafata tapetata cu faina, intr-o roata cu o grosime de aproximativ 1 cm. Se taie sub forma de discuri, care se ung cu lapte si se dau la cuptor la 200° C, timp de 15 minute.

Pentru varianta mediteraneeana, am redus putin din zahar si, inainte sa intind aluatul, am incorporat bucatelele de rosii uscate la soare.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

13 comentarii

  1. Buna! Imi poti spune, te rog, de unde te-ai aprovizionat cu rosii uscate? De cand cei de la mega le-au scos din oferta, nu mai gasesc pe nicaieri:( 10x anticipat!

  2. Draga Monica, am vazut la Kauflandul din Floreasca acum cateva saptamani, insa eu le-am luat de data aceasta de la TCM. Tot din Floreasca… Asta la borcan. Insa cei de la Kaufland vand tot timpul varsate. Apoi, daca vrei ceva cu adevarat de calitate, poti sa dai o fuga la Pukka Food, care are produse ecologice. Am vazut pe siteul lor (www.pukkafood.ro) ca au rosii semi-uscate si rosii uscate picante la borcan. Acolo trebuie sa suni inainte sa te duci ca nu au intotdeauna.

  3. Eu caut o reteta de chifle care sa le fac in tava de briose. Pot sa folosesc reteta aceasta de aluat pentru asa ceva? Multumesc.

  4. Nu am incercat, dar dupa parerea mea nu se poate pentru ca aluatul nu este atat de moale incat sa fie turnat sau pus cu lingura in formele mici de la tava cu briose. Caut reteta potrivita si revin 🙂

  5. Am gasit o retetea de briose pentru micul dejun; recunosc, nu am incercat-o. Daria, sper sa fie pe gustul tau: bbcgoodfood.com/recipes/9309/breakfast-muffins

  6. Sau asta: bbcgoodfood.com/recipes/1094635/noknead-brioche-buns 🙂

  7. Multumesc mult Elena, o sa incerc a doua reteta si iti spun cum au iesit. Arata delicios…miam 🙂

  8. Daria, abia astept sa imi spui cum a iesit!

  9. Am revenit! Abia aseara am ajuns sa fac aceste brioche buns. Si fac eu aluatul gandindu-ma ca in scurt timp le voi savura calde, cand vad ca reteta zice „leave to rest overnight” 🙂 Eu am lasat aluatul vreo 2 ore (timp in care nu a crescut deloc, nici nu stiu daca trebuia), l-am pus in tava de briose si apoi direct in cuptor. Au iesit niste chifle putin dulci, foarte dense si putin sfaramicioase. Delicioase cu unt si dulceata. Data viitoare (caci sigur va fi o data viitoare) voi lasa aluatul peste noapte sa vad daca e vreo diferenta. Concluzia: very very good 🙂

  10. Ma bucur tare mult sa aud! Le voi incerca si eu cat de curand. Multumesc pentru feedback :).

  11. Cu mare placere, multumesc si eu pentru blog 🙂 .

  12. aici in irlanda scones cele mai bune sunt cu stafide !!!!o bunatate…cu gem si cu paine sau cu banana bine coapta unsa peste scones!!!!!!!!!!!!

  13. E reteta traditionala care se face in casa? Sau se gasesc aceste scones si de cumparat?

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!