Stir-fry sau cum sa-i uimesti pe vecinii chinezi, daca-i ai

Ma bantuie gandul ca toate locurile pe unde umblam sunt incarcate cu o anumita energie – ar fi prea simplu sa cred ca exista doar ceea ce vedem. Asa as avea o explicatie pentru faptul ca m-am apucat sa gatesc mancare asiatica. De curand m-am mutat intr-un bloc unde am vecini chinezi :), care “condimenteaza” locul cu ceva energii asiatice (cum o fi sa te duci in vizita la la niste fini in… China!?).

Stir-fry sau cum sa-i uimesti pe vecinii chinezi, daca-i ai

Pe scurt, si ieri, si azi, am gatit stir-fry. Cu carne de porc si broccoli – ingredientele-vedeta.

Reteta e simpla: am luat muschi de porc, am indepartat partile cu grasime, apoi l-am taiat in fasii. Am pus putin ulei intr-o tigaie (spatiul din bucataie nu-mi permite depozitarea unui wok) si am prajit rapid carnea, amestecand aproape tot timpul.

Apoi am scos carnea si am prajit in acelasi stil un ardei gras galben si unul rosu, taiati tot fasii.

Dupa vreo doua minute, am adaugat peste ei ceapa verde taiata in bucati medii (in a doua seara am inlocuit-o cu un fenicul, ca ceapa verde nu am gasit), o bucata de radacina de ghimbir, si ea taiata in bucati, si un catel mare de usturoi feliat.

Cand am vazut ca incep sa se rumeneasca, am pus carnea din nou in tigaie, plus: cateva inflorescente de broccoli oparit si 2 linguri sos de soia – pe care tocmai il luasem de la raionul de produse bio de la Carrefour.
Nici nu am mai stat sa ma gandesc la cantitate si la pret, am sperat insa ca va fi bun la gust, de calitate, fiind bio.

Am o experienta neplacuta cu un sos de soia luat din alt supermarket, cu pret mai mic, care insa a avut gust rau si l-am aruncat. Asa ca, de data asta, nu am luat deloc in discutie pretul. M-a interesat exclusiv calitatea. Si nu am facut o alegere proasta. Sosul de soia a dat gust mancarii, a sarat-o exact cat trebuia.

La sfarsit, in a doua seara, am aruncat in tigaie si doua cuiburi de taietei fierti si am amestecat totul bine ca sa se imbine aromele (imi pare rau ca nu am gasit taietei de orez).

Abia astept sa mai incerc stir-fry si in alte variante. Nu numai ca pot fi mai multe combinatii de legume care merg incercate, dar se poate experimenta si cu diverse tipuri de carne.

Stir fry este o tehnica asiatica prin care carnea si legumele se gatesc rapid, cu ajutorul unei cantitati mici de grasime, astfel incat sa-si pastreze textura si aroma.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!