Smochinele, frumoasele “verii indiene”

Am crescut cu ele, m-am bucurat de aroma lor inconfundabila intr-o multime de deserturi, le-am cules eu insami direct din smochinul aflat in fata casei bunicii.

Pentru mine, copil fiind, era ceva absolut normal sa mananci smochine in fiecare toamna; era la fel de normal cum te duci la scoala sau cum bei apa atunci cand ti-e sete (nu vreau totusi sa pun in discutie lucrurile vazute de mine “normale”, pentru ca ma apuca rasul chiar si pe mine: pe la 4-5 ani, pentru mine era normal ca fiecare oras sa aiba iesire la mare, asa cum avea al meu… nici nu incapea discutie ca poti fi roman si sa traiesti intr-un oras fara plaja, fara faleza, fara pescarusi sau fara briza marii).

Am si acum in minte imaginea smochinului urias din minunata gradina pe care familia mea o avea mai departe de casa, dar si a celor doi smochini mai mici din curtea bunicii.

Dupa cum mi-e la fel de viu in suflet regretul pierderii acelei gradini in care aveam nu doar smochin, ci si o multime de legume care se schimbau dupa anotimp, unde puteam alerga in voie printre macii inalti aproape cat mine, pe care ii scuturam in palma pentru a le rontai semintele. Acum, in locul uriasului meu smochin se afla un bloc de zece etaje.

Cand am dat de smochine, ieri, in supermarket, mi s-au activat instantaneu amintirile, aromele, pofta. Asa ca am luat cateva, am fugit cu ele acasa si am incercat ceva nou, ceva ce nu mai mancasem pana acum: smochine la cuptor, cu miere, fistic si scortisoara.

Reteta e simpla: tai in cruce cate smochine vrei si le strangi putin de partea de langa codita pentru a lua forma unei flori, le stropesti cu muuulta miere, presari fistic macinat, dar poti alege si alune, cred, si un praf de scortisoara. Le lasi 5 minute sub gril si gata! Sunt placute la gust alaturi de siropul format si de cateva linguri de iaurt.

Pentru ca smochinele continua sa ma urmareasca, azi am interactionat cu ele altfel. M-am trezit la un chiosc de ziare in mana cu niste reviste culinare englezesti si frantuzesti, de septembrie.

Surpriza! Smochinele mele ma priveau vesele de prin paginile tuturor revistelor, in diferite retete care mai de care mai apetisante: am gasit o salata simpla-simpla cu rucola si parmezan, le-am gasit pe niste frigarui alaturi de bucatele de carne, ba chiar langa un desert cu sabayon. “La figue, la belle de l’été indiene” – ce frumos! Este titlul din revista frantuzeasca “Cuisine et Vins de France”. Un titlu atat de atragator, care m-a trimis direct la supermarket in cautarea frumoasei verii indiene :).

Asa ca am mai luat o mana din aceste aromate fructe si am plecat spre casa plina de incantare pentru a face si eu niste smochine cu sabayon, dupa reteta din revista lui Jamie Oliver. Despre desertul italienesc, in zilele urmatoare.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Ah, si eu am amintiri legate de copilarie si smochine :). Bunicii mei aveau un smochin in gradina. Am mancat recent unele proaspete, intai ca garnitura la o prajitura, in oras, apoi de la hipermarket. Au un gust diferit de cele uscate, sunt mai usoare.

  2. Da, mai usoare, mai catifelatie si mai putin dulci :). Cand nu am proaspete, nu le refuz nici pe cele uscate…

  3. Mi-as dori f tare dulceata de smochine (alta decat bio ce am gasit ptca sunt pline de prostii pe care nici nu le pot citi). Imi place f tare cu branzeturi mucegaite, struguri si vin 🙂

  4. Da, e nemaipomenita dulceata de smochine. Aia pe care o facea bunica in casa :). O sa ma uit sa vad ce e prin oras. Cica ar fi la Mega Image, dar nu m-am uitat dupa ea pana acum si nu stiu ce ingrediente are.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!