Salata cu nectarine, migdale si gorgonzola

Pentru ca va pregatesc saptamana aceasta o surpriza ca sa ne bucuram din plin de aromele toamnei, azi vreau sa va impartasesc o reteta, mi-nu-na-ta, pe care am facut-o vara aceasta. Ma apuca un pic nostalgia dupa zilele calduroase si vesele de iulie, mai ales cand vad salcia din fata casei cum se unduieste in bataia vantului si a ploii. Salata cu nectarine o puteti pregati chiar si acum, in miez de toamna, cu conditia sa gasiti… nectarine.
salata cu nectarine

Iata cum am preparat ceea ce a ajuns sa fie o explozie de culoare, arome si texturi.
In timp ce pregateam salata cu nectarine si adaugam ingredient cu ingredient, nu mi-am dat seama, nu mi-am putut imagina cum va fi combinatia finala. M-am temut ca nectarina, prea dulce, va fi cumva rupta de context sau ca voi simti amareala andivei. Despre rezultat nu pot spune mare lucru ‒ asta, pentru ca nu-mi pot mestesugi cuvintele intr-atat de bine incat sa descriu gustul acestei salate. Trebuie incercata! E tot ce pot spune.

In cautarea unei retete cu totul noi, gandul mi-a zburat la cele cateva carti ale lui Yotam Ottolenghi, pe care am avut bucuria sa le rasfoiesc. Imi place enorm stilul lui, imi place modul cum combina ingrediente care, la prima vedere, par atat de diferite. Siria, Liban, Turcia, Israel sunt doar cateva tari ale caror arome culinare pot fi gasite in combinatiile atat de reusite din bucataria lui Ottolenghi. Salata de nectarine este, asadar, inspirata din una dintre retetele lui.

Pentru 4 portii, ai nevoie de: 40 g de migdale crude, cu coaja, taiate grosier, 10 g de unt, 1 andiva, 4 nectarine mici, 30 g de ruccola, valeriana sau baby spanac, 120 g de gorgonzola picanta, rupta in bucati. Iar pentru dressing: 1 sfecla mica, coapta, de preferat, sau fiarta, 20 g de miere, 15 g mustar de Dijon, 1 catel de usturoi, 25 g de otet de mere, 100 ml ulei de masline.

1. Am pregatit mai intai dressingul. Am amestecat in robotul de bucatarie: sfecla, mierea, mustarul, catelul de usturoi, otetul de mere, timp de 1-2 minute, pana cand compozitia a devenit omogena. Apoi, am adaugat putin cate putin uleiul de masline, pastrand 1-2 linguri. Salata cu nectarine migdale si gorgonzola

2. Am sotat putin migdalele in unt si le-am lasat sa se raceasca.

3. Am taiat cotorul andivei si am desfacut cu grija frunzele. Am taiat nectarinele in felii subtiri.

4. Am pus putin dressing in centrul farfuriei, apoi am asezat cateva frunze de andiva cu adancitura in sus si le-am stropit cu putin ulei de masline. Le-am umplut cu felii de nectarina, branza, verdeturi. Am mai stropit putin cu ulei salata cu nectariene si am presarat bucatelele de migdale.

Poti gasi carti cu retetele lui chef Yotam Ottolenghi pe www.Books-Express.ro.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

2 comentarii

  1. Draga Elena ai perfecta dreptate cand spui „o explozie de culoare, arome si texturi”.
    Trebuie sa fie un adevarat rasfat !

  2. @Sidy: Multumesc pentru comentariu! 🙂 E o reteta de vara care merita incercata. As manca-o si acum, dar nu stiu daca gasesc nectarine. In plus, e de preferat sa mancam fructe de sezon.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!