Profiterol – regasirea desertului din copilarie

Spuneam mai de mult ca in urma cu 20 de ani descopeream acest desert elegant si plin de arome, dar pe care nu l-am mai intalnit vreodata, asa cum il stiam. Azi insa mi-am luat inima in dinti si m-am apucat sa fac profiterol chiar eu.

Arata atat de bine in pozele din Good Food, incat mi-am zis: ce mare lucru sa fac si eu?

Profiterol – regasirea desertului din copilarie

Incep sa citesc reteta si ma uit cu neincredere la mentiunea “pentru bucatari cu experienta”. Hm! Daca reteta e data pas cu pas, ce mare lucru sa urmezi niste instructiuni?

Ei bine, e mare lucru! Am trecut prin cateva momente de confuzie, m-am gandit ce minunat e sa inveti la scoala cum sa gatesti, mai ales cand e vorba de prajituri, si am bajbait in unele locuri pana am ajuns sa descopar… ce era de descoperit. Dupa toate caznele mele, rezultatul a fost fantastic.

Mi-a luat ceva, timp in care sotul meu a crezut ca… ma joc (scosesem gogoselele din cuptor si erau mici si dragalase; probabil de aceea m-a suspectat ca nu ma tin de treburi serioase – iar eu l-am amenintat ca nu o sa manance profiterol, daca nu i se pare un lucru serios :)).

Reteta e cam asa (am combinat 2 retete, ca sa fie mai usor): pentru gogosele, pui intr-o cratita medie 150ml de apa, cu 50g de unt, 1 lingura de zahar si putina sare. Lasi pe foc mic pana se topesc untul si zaharul. Maresti focul si aduci la punctul de fierbere.

Imediat ce incepe sa fiarba, adaugi dintr-odata 60g de faina si amesteci cat poti de repede pana se combina. Continui sa amesteci deasupra focului pana cand compozitia devine catifelata si lucioasa si se desprinde cu usurinta de pe marginile cratitei. O rastorni intr-un castron si o lasi sa se raceasca putin.

Amesteci iarasi compozitia cu o lingura de lemn si incepi sa torni putin cate putin 2 oua batute. Nu trebuie sa le pui neaparat pe amandoua. Te opresti cand compozitia devine elastica si cade usor de pe lingura. Pui compozitia intr-un pos si incalzesti cuptorul la 220° C.

Asezi intr-o tava, pe o hartie de copt, gogosele facute cu posul (a fost prima data cand l-am folosit si nu m-am prins din prima ca trebuie sa apesi ca sa iasa crema, dar fara sa misti mana stanga-dreapta sau in cerc, ci doar sa ridici foarte incet mana, lasand crema sa se stranga intr-un singur loc, fara goluri).

La sfarsit, iti umezesti degetele si apesi motul format de la fiecare gogosica, pentru ca altfel se va arde. Lasi gogoselele 15-20 de minute, pana sunt rumene si ferme la atingere (daca sunt moi, nu sunt facute – au coca necoapta in interior).

Imediat ce le scoti din cuptor si te-ai asigurat ca sunt gata, le pui pe un gratar, rasturnate, pentru a se raci. Eu le-am umplut cu inghetata de vanilie, dar poate fi facuta, de exemplu, si o crema simpla din smantana pentru frisca, usor batuta, cu zahar dupa gust si extract de vanilie.

Le-am facut un mic orificiu mai la baza, pe o parte, si am introdus posul pentru a le umple cu inghetata (are o poveste si inghetata: cand am cumparat-o, casiera m-a intrebat de doua ori daca a venit vara, iar eu nu ma prindeam ca vorbeste cu mine :)).

Dar inainte de a umple gogoselele cu inghetata, am facut glazura de ciocolata: am cernut 25g de cacao intr-un castron. Am pus intr-o cratita 50ml de apa cu 85g de zahar si am incalzit la foc mic pana s-a topit zaharul. Am adus la punctul de fierbere, am fiert 1 minut, apoi am rasturnat compozitia peste cacao.

Am amestecat bine si am pus totul pe foc inca 1 minut. Inainte de a turna glazura peste gogoselele umplute, am mai lasat-o sa se raceasca 15 minute.

Totusi ce inseamna de fapt “profiterol”? Sunt gogoselele facute din aluat “pâte à choux” sau “choux pastry”, facut din unt, apa, faina, ou, care se umfla in timp ce se coc si raman goale in interior, numai bune de umplut apoi cu frisca, “pastry cream” / “crème patissier” sau cu inghetata. Pot fi servite cu sos de ciocolata, de caramel sau doar cu zahar pudra.

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!