Painici pentru micul dejun
Cu gem si smantana, cu branza cheddar, cu rosii uscate, masline si feta sau chiar cu chutney de ceapa – ai o multime de variante numai bune de experimentat. Eu am ales unele simple, intr-o dimineata cand nu ma grabeam sa ajung undeva.
De fapt, nu-ti trebuie decat 40 de minute ca sa te asezi apoi in fata unui mic dejun aromat, la care sa savurezi aceste painici, pe numele lor original “scones” (traditionale in Scotia si sud-vestul Angliei), si sa gandesti ca ziua ta a inceput foarte bine.
Ai nevoie de 225g de faina, 2 lingurite praf de copt, 1 varf de lingurita de sare, 30g de zahar (daca le mananci cu dulceata, poti sa nu pui zahar deloc), 50g de unt, 1 mana de stafide, 150ml de lapte.
Se amesteca faina, praful de copt, sarea si zaharul (daca pui) intr-un castron, apoi se adauga untul taiat cubulete si se freaca impreuna cu ingredientele uscate, cu ajutorul degetelor, pana cand compozitia seamana cu niste firimituri. Se adauga stafidele.
Se incorporeaza apoi, putin cate putin, laptele si se amesteca pana cand se formeaza un aluat ferm. Se rastoarna pe o suprafata tapetata cu faina si se intinde un cerc de aproximativ 11/2cm grosime (eu aici am mereu tendinta de a-l intinde mai mult si de aceea ma trezesc cu niste painici cam subtiri). Cu ajutorul unui pahar se taie cercuri, care se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se ung cu lapte si se dau 12-15 minute in cuptorul incalzit la 200° C.