O tarta, recompensa ta pentru cuptorul incins pe care-l suporti vara

tarta cu branza
Ti se pare prea cald afara si n-ai chef de o plimbare? Cuptorul incins la 200° C timp de o ora va crea aceeasi atmosfera in casa. Avantajele? Nu te bate soarele in cap si te-alegi cu o tarta delicioasa, numai buna de impartit cu prietenii (de preferat, la umbra nucului din gradina).

Pentru aventura asta (caci o aventura este sa deschizi cuptorul in plina vara), mai ai nevoie de: 250 g de faina, 125 g de unt, rece, taiat cuburi, si o jumatate de lingurita de sare – acesta e aluatul. Se amesteca bine cu mana sau cu robotul pana se formeaza mici firimituri. Se adauga 4 linguri de apa rece si se amesteca pana se formeaza un aluat. Se rastoarna pe o suprafata tapetata cu faina si se modeleaza intr-un disc. Apoi se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider cel putin 10 minute.

Pentru umplutura, pregateste: 2 cepe, feliate, 1 lingura ulei, 2 oua, 280 ml smantana pentru gatit, 250 g de branza. Eu am folosit trei tipuri: Brie, cheddar si o branza daneza cu mucegai albastru – aproximativ in parti egale. Intre timp, nu uita sa incingi cuptorul la 200° C (doar fusese vorba de la inceput sa cream atmosfera dogoritoare de-afara).
Pregateste aluatul: intinde-l cu un sucitor pana are forma de cerc suficient de mare pentru o tava de tarta de 23 cm, cu fund detasabil (din nefericire, n-am gasit asa ceva, dar, clar, nu ma las pana nu-mi cumpar una). Asaza aluatul in tava si coace-l orb 15 minute, apoi simplu inca 10 minute pana e auriu si copt.

Cat timp aluatul face plaja in cuptor (stiu ca te gandesti la vacanta), caleste ceapa in ulei 10 minute, pana este aurie. Bate ouale cu smantana si asezoneaza. Deasupra asaza branza faramitata sau taiata in bucatele mici (in functie de cat de moale e) si ceapa. Toarna amestecul cu ou si da la cuptor, dupa ce ai coborat temperatura la 160° C. Dupa 40 de minute, ar trebui sa fie aurie. Serveste cu salata verde.

Cum a fost printre primele mele tarte, m-am miscat ca melcul. Pana am facut aluatul, pana l-am copt, apoi pana am aranjat umplutura – bineinteles, cu intreruperile de rigoare ca sa pregatesc si mancarea lui Costache, mi s-a parut o vesnicie – timp suficient sa dau o fuga pana in Herastrau; sau sa fac si un tort de ciocolata, ca sa fie recompensa maxima. Cand, in sfarsit, ma aflam in fata unei portii de tarta, eram deja epuizata – si cuprinsa de remuscari ca ma inhamasem la asa ceva. Asta, pana la prima imbucatura, cand mi-au disparut ca prin minune reprosurile pe care mi le faceam. Urmatoarea tarta (ca sa prind experienta) a fost cu branza, rosii uscate si masline – plus mixul de ou cu smantana. Tare buna si hranitoare, si in varianta asta. A mers ceva mai repede, pot spune. Mi-am mai intrat in mana. Sper sa ma obisnuiesc cu tartele – caci sunt un pranz delicios si hranitor pentru un non-doritor de carne.

P.S.: O idee-soc mi-a venit recitindu-mi textul. De fapt, o intrebare: cel care renunta la carne nu ar fi bine sa renunte si la ciocolata? Daca tot si-a propus lucruri marete…

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!