Minuni in cuplu cu un chec si o maslina

Stii situatia aia cand tu ii oferi ceva bun, ceva ce iti place tie cu adevarat, iar celalalt te refuza spunand ca nu mananca asa ceva? E normal, e firesc, stii ca de gustibus…, dar tot ti-e greu sa accepti. Adica, cum? „Nu-ti plac sarmalele? Nici ciorba de perisoare? Nici chiar clatitele cu miere si nuci?!” (in gandul tau: „Pe ce planeta traiesti?!”).

chec cu ciocolata

Si daca acel cineva e partenerul, situatia devine si mai tensionata. Doar ti-e suflet-pereche, cu care te intelegi atat de bine si, deci, ar trebui sa aveti aceleasi gusturi (n.a. – nu, nu ar trebui sa aveti aceleasi gusturi, nici macar aceleasi preferinte culinare, caci sunteti unici, dar asta nu va impiedica sa va intelegeti excelent – atata timp cat pastrati limitele clare).

Sa revenim la de gustibus…
Eu stiu ca lui nu-i plac:
– maslinele;
– supele, de orice fel;
– „mancaricile” (dupa cum numeste el orice legume +/- carne, care baltesc intr-un sos);
– prunele uscate;
– tiramisu;
– checul;
– cozonacul;
– carnea fiarta;
– pastele fainoase;
– mancarea de praz etc.

Cu toate astea, m-am bucurat cand am reusit sa schimb ceva. Asta pentru ca am putut sa-i impartasesc o noua placere (nevinovata!) de-ale mele, culinara.

Am rontait la masline in ultimele doua primaveri, ca n-a mai rezistat. Nu pot sa nu savurez mica mea reusita! Acum nici nu-i vine sa creada cum de le-a evitat atatia ani…
Ideea e ca sunt cat se poate de cuminte, nu fac nimic. Nu bat la cap, nu fac presiuni, nu sunt cicalitoare. Pur si simplu mananc. Cu pofta! Cand ma vede, ii e imposibil sa nu guste.

Cu checul a fost alta poveste. L-a vazut negru… de ciocolata, l-a mirosit si asta a fost tot! Acum mai e o singura problema: sa reuseasca sa nu manance un chec dintr-o data. Reteta pe care am gasit-o e geniala. Pentru un ciocoholic. E si reteta mea preferata de chec. In fata lui, orice alt chec/ pandispan paleste.

Iti trebuie: 175 g de unt, 160 g de zahar (sau mai putin, daca nu-ti place dulcele in mod deosebit), 3 oua, 140 g de faina, 1 lingurita jumate de praf de copt, 100 ml de lapte, 4 linguri de cacao, jumatate de ciocolata neagra, cateva tablete de ciocolata alba.

Se incalzeste cuptorul la 160 grade Celsius. Se freaca untul cu zaharul. Se incorporeaza ouale, faina si praful de copt. Sa adauga treptat laptele, apoi cacaua si ciocolata neagra. Se toarna compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 45-50 de minute, pana e crescut, rumen si trece testul scobitorii (reteta de inspiratie BBC GoodFood).

Mai am de lucrat acum la capitolele Supe, Sarmale, Tiramisu :).

P.S. Am facut checul de zeci de ori, dar nu am postat reteta pana acum deoarece n-am apucat sa fac fotografii. Checul a disparut cat ai desface o ciocolata.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!