Membrillo delicat, la sfarsit de toamna

Gutuile mi s-au parut dintotdeauna misterioase. Asta, pentru ca nici pana in ziua de azi nu le stiu cu adevarat gustul. Pentru ca poti gati cu ele mancare… cu zahar. Si pentru ca orice ai vrea sa gatesti, in principiu cam tot, trebuie sa ai rabdare.

Eu am avut cateva si am facut membrillo. Si ca sa intelegeti despre ce e vorba de la inceput, imaginati-va un gem… solid, pe care il tai cu cutitul si il intinzi pe paine. Dar unul incredibil de aromat si de catifelat!

membrillo

De ce membrillo?

Pai m-am trezit acasa cu o plasa de gutui. M-am invartit pe langa ele vreo doua zile, gandindu-ma ca o sa-mi ia ceva sa le pregatesc. Apoi, mi-am zis, daca tot imi pierd timpul, hai sa-l investesc ca lumea! Si sa fac ceva special. Sa ma bucur de gutuile astea din tot sufletul. Asa ca m-am apucat de treaba.

2 kg de gutui, spalate, curatate, taiate in bucati mari
cateva fasii de coaja de lamaie
4 linguri suc de lamaie
1 pastaie de vanilie, taiata pe jumatate, pe lung
aprox. 500 g de zahar (reteta iti va indica pe parcurs cantitatea exacta)

1 Asaza gutuile intr-o cratita mare, impreuna cu vanilia si coaja de lamaie, si acopera-le cu apa. Lasa-le sa fiarba la foc mic, cam 30-35 de minute, pana sunt moi.

2 Strecoara gutuile si coaja de lamaie, inlatura vanilia. Da la blender, pana obtii o pasta fina (coaja de lamaie va da o aroma extraordinara). Cantareste piureul rezultat. Cat piure ai, atat zahar iti trebuie.

3 Pune din nou piureul in cratita, impreuna cu zaharul, pe foc mic. Amesteca pana cand zaharul e complet dizolvat. Adauga sucul de lamaie.

4 Lasa pe foc mic inca o ora – o ora jumate, amestecand din cand in cand, pana cand obtii o pasta groasa.
5 Incinge cuptorul la 50 de grade. Asaza pasta intr-o tava tapetata cu hartie de copt, niveleaz-o cu ajutorul unei linguri si da la cuptor 30-40 de minute. Las-o sa se racesca.

Eu am folosit zahar brun. Dar daca folosesti zahar alb, membrillo va avea o culoare superba, de chihlimbar.
Inveleste membrillo in folie alimentara si pastreaz-o in frigider maximum o saptamana. Ma rog, nu cred sa reziste atat.
Combinatia ideala este de membrillo cu branza Manchego, daca o gasesti. Eu am incercat cu ricotta. Si a mers.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!