Invata sa accepti putin iute in viata ta: supa-crema de linte cu Ras el Hanout

Nu stiu de ce sunt pornita de cateva zile sa gasesc reteta ideala de supa-crema de linte. Asa, deodata, asta a devenit unul dintre scopurile mele, serioase!, in viata (te intrebi acum daca am si scopuri neserioase, da? :)). In Moleskinul meu cu retete de suflet, trebuie sa stea si o supa-crema de linte!

Am incercat una cu 600 g de morcovi la 140 g de linte si cu seminte de chimion ‒ cotata excelent de peste 400 de oameni ‒, care nu mi-a placut. Nu oi fi eu atat de diferita de restul lumii si nici atat de neaindemanatica ca sa nu pot respecta instructiunile dintr-o reteta de supa astfel incat sa nu-mi iasa, dar motivul pentru care aceasta supa nu „m-a facut sa plang langa ea” nu-l stiu.

Supa de linte

Azi am incercat altceva: am vrut neaparat sa testez Ras el Hanout, mixul preferat de condimente al unei foarte bune prietene, care mi l-a si cadorisit. Asa ca am tocat 1 ceapa si 2 morcovi, am calit in 2 linguri ulei de masline pana s-au inmuiat putin, am adaugat 2 lingurite de condiment, am mai lasat 2 minute, inainte sa adaug 150 g de linte verde. Apoi am adaugat 1 litru de supa vegetala si 3 frunze de dafin. Am lasat sa fiarba 30-40 de minute, pana s-a inmuiat lintea. Am avut grija sa am apa fiarta pe foc si sa adaug cand lichidul scazuse cam mult. Am mixat totul (mai putin dafinul) cu un blender de mana si am potrivit de sare.

Ei bine, Ras el Hanout are o aroma placuta, subtila, insa e cam iute pentru mine. Adica fenomenul e cam asa: sorbi o lingura de supa, simti cum aroma iti invaluie papilele gustative si, in secunda urmatoare, cand supa nu mai e, te trezesti ca te arde limba. Pana la urma, am gasit o formula ideala ca sa savurez supa asta: cu iaurt. A mers de minune. Partea haioasa a fost cum ma uitam la sotul meu, cam nedumerita, cam indignata, ca isi pune in castronul cu supa lingura dupa lingura de iaurt, fara sa se opreasca. A fost un fel de iaurt cu putina supa, nu invers.

Pe scurt, daca esti obisnuit cu iuteala, e foarte posibil sa iti placa supa asta. Daca nu, incearca totusi Ras el Hanout de curiozitate, asa, pentru cultura ta culinara. S-ar putea chiar sa accepti putin iute in viata ta.
Probabil cine mananca iute de obicei, rade acum citind ce scriu, gandindu-se ca, de fapt, Ras el Hanout nu este deloc asa de iute cum il prezint eu. Cine stie? Gusturile sunt atat de diferite…

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!