Inghetata care intarzie toamna

A venit toamna. Daca nu te-ai oprit dupa aceasta prima propozitie, inseamna ca, probabil, stii sa te bucuri de fiecare anotimp si, in plus, te astepti sa citesti in continuare ceva interesant in legatura cu asta. Nu garantez ca va fi asa, referitor la a doua parte a frazei.

Nu stiu cum vad altii toamna, dar pe mine nu ma prea cuprinde veselia cand incep sa simt un vanticel racoros pe inserat, sa vad cum copacii isi schimba coroana, ba chiar incep sa cada frunze. Si ca sa fie treaba completa, sa nu-ncapa loc de indoiala, mi-l amintesc pe sotul meu pregatindu-ma inca de pe la mijlocul lui august: “Vine toamna!”.

Nostalgia ma cuprinde atunci cand recunosc semnele toamnei care-mi provoaca frisoane. Aceasta isi are radacinile undeva departe, prin copilarie; atunci, luna septembrie insemna incheierea unei vacante lungi, petrecuta la malul marii. Si acum ma trec fiori cand ma gandesc la inceputul scolii. Si sentimentele nu sunt dintre cele prea placute. Insemna o oarecare pierdere a libertatii, greu de acceptat.

Noroc ca moralul mi-era cumva tinut pe linia de plutire de ceea ce mai insemna toamna: miros de ardei si de vinete coapte, care inunda intreg cartierul din zona Casei de cultura din Constanta, legume care erau pregatite de bunica pentru zacusca; culesul viei, in acelasi cartier de case, la care participam plina de voiosie – normal, urma bautul mustului pe saturate.
Chiar daca viata mea s-a schimbat cu totul, sentimentele care ma invaluie la inceput de toamna nu sunt cu mult diferite. Iar daca as avea ocazia sa prelungesc vara, as face-o cu cea mai mare placere.

Asa ca nu am ezitat sa mai fac niste inghetata – ce poate fi mai “de vara” decat inghetata?

inghetata de pepene vanilie si pepene galben

Am experimentat reteta mea preferata in varianta buget inghetata de vanilie cu pepene galbencu vanilie si pepene galben. Am pus pastaia de vanilie la infuzat in 200ml de smantana pentru frisca (dupa ce am dat-o o idee in clocot), apoi am amestecat smantana cu 400g de pepene galben, 1 cutie de mascarpone de 250g si 1 cutie de lapte condensat.

inghetata de vanilie cu litchie

Apoi, in alta zi, m-am gandit eu ca n-ar fi rau sa incerc buget inghetata de vanilie si litchie niste inghetata de vanilie cu litchie din conserva. Zis si facut: am repetat reteta de mai sus, doar ca a lipsit fructul din inghetata. L-am savurat alaturi.

limonada cu menta
Si ca vara sa fie vara, am savurat limonada cu cuburi de gheata. buget limonada Suna copilareste, nu? Pai le-am facut sa fie cuburi aromate, strecurand cate o frunzulita de menta.

Astea au fost printre ultimele zvacniri ale verii in bucataria mea. Vestea buna e ca pregatesc multe povesti despre bunatatile de toamna. Bineinteles, daca nu primesc barza saptamana viitoare :).

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!