Indienele cu frisca au trecut proba de foc a timpului

Aflu de la mama ca prin anii ’70 indienele cu frisca erau preferatele adultilor care vizitau o cofetarie. Mai exista varianta cu crema, in loc de frisca, in Ardeal aceasta numindu-se isler. Si aceasta, si indienele cu frisca au trecut proba timpului: cofetariile care se respecta le ofera amatorilor de dulciuri de calitate din zilele noastre.
Indienele pe care le poti face dupa reteta de mai jos se topesc in gura. Dulcele siropului este contrabalansat de gustul puternic de ciocolata, iar frisca da compozitiei o nota de catifelare.

indiene cu frisca

Pentru 24 de indiene ai nevoie de 6 oua, separate in galbenusuri; 150 g de zahar; 150 g faina;
550 ml smântâna pentru frisca
.
Pentru sirop: 125 ml zahar; 125 ml apa; câteva picaturi esenta de rom.
Pentru glazura: 1 ciocolata neagra (85% cacao); 50 ml smântâna pentru frisca; 25 g de unt.

Se incinge cuptorul la 150ᵒ C. Se freaca bine galbenusurile cu zaharul intr-un castron. Se adauga albusurile batute spuma, apoi faina. Din aceasta compozitie se pune cu lingura o gramajoara, ca pentru gogosi mici, pe o tava tapetata cu hârtie de copt. Se dau la cuptor 20 de minute, pâna când sunt usor rumenite pe margini. Se lasa la racit in tava, apoi se desprind cu ajutorul unui cutit.

Se prepara siropul: se topeste zaharul in apa, apoi se pune pe foc si se da in clocot pâna când lichidul este putin mai gros. Se inchide focul si se adauga amestecând esenta de rom. Se lasa sa se raceasca. Se impart cojile in doua categorii: unele vor fi unse cu putin sirop pe fata, celelalte, pe dos.

Se topeste ciocolata pe baie de aburi, se adauga frisca lichida, se amesteca bine, iar la sfârsit se adauga untul. Se lasa putin sa se raceasca. Se ung cu ciocolata topita, cu ajutorul unui cutit, cojile date pe dos cu sirop.
Se bate smântâna cu telul electric pâna se formeaza frisca. Se orneaza cu frisca, cu ajutorul unui pos sau sprit, cojile fara ciocolata. Se asaza deasupra cojile cu ciocolata si, optional, se orneaza tot cu frisca.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!