Dovleac copt a la Ottolenghi

Daca m-ar fi intrebat cineva acum o saptamana cine este Ottolenghi, m-as fi uitat la el cu o privire lunga si neincrezatoare. Ei bine, acum, lucrurile s-au schimbat putin. Asta multumita lui Mazi care a venit entuziasmata de la Londra, dupa ce a vizitat unul dintre magazinele lui… Ottolenghi. In plus, zilele trecute a dat norocul peste mine (probabil exista un zeu culinar pe undeva care imi scoate in cale, din cand in cand, informatii nemaipomenite legate de mancare – asta pentru ca stie ca sunt atat de incantata de ele): am ajuns sa rasfoiesc cartea “Ottolenghi: The Cookbook”, luata de la www.Books-Express.ro. Fotografii apetisante, retete inovatoare, care te indeamna la experimentare. Cel putin, asta am patit eu.

Dovleac copt a la Ottolenghi-the-cookbook

 

In ziua cand am rasfoit cartea pentru prima oara, deja eram nerabdatoare sa ajung acasa si sa incerc o reteta – nu de foame, nu de pofta, ci din curiozitate. Asa ca am luat mai intai cina si apoi m-am apucat, calma si linistita, sa urmez pas cu pas reteta (fara sa fiu disturbata de vreun sentiment venit… din stomac).

Cand mi-e foame, ma grabesc sa gatesc si mai sar etape, uit, amestec lucrurile. De sarit, am sarit si acum… niste ingrediente pe care nu le aveam (niste seminte de nigella – dar promit ca o sa le dau de urma prin Bucuresti; nu de alta, dar in sudul Asiei ajung mai greu…).

Ca sa nu lungesc lucrurile, am facut dovleac copt.

Dovleac copt a la Ottolenghi cu sos de vinete

 

Am taiat doi dovleci placintari pe lungime, le-am indepartat capetele, i-am curatat de seminte, apoi i-am feliat, i-am uns cu ulei de masline si i-am lasat la cuptorul incins la 220° C timp de 30 de minute. Intre timp am amestecat o vanata coapta cu 150g de iaurt grecesc la temperatura camerei, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita si jumatate sirop de rodie, 3 linguri suc de lamaie, 1 lingura patrunjel tocat si 1 catel de usturoi zdrobit.

Dupa cele 30 de minute, am scos dovleacul din cuptor si l-am presarat cu susan si cu seminte de dovleac. L-am mai lasat 10 minute la cuptor. Apoi am gustat din dovleac, aproape rece, cu sosul alaturi.

 

Despre impresii acum: reteta e ceva complet nou, sosul este bogat in arome, putin cam acrisor mi-a iesit mie pentru ca am scapat, cred, mai mult de o lingurita si jumtate sirop de rodie, insa combinatia de dulce de la dovleac cu cea de acrisor de la sos iti confera o nota de prospetime.

Deja sunt cu ochii pe urmatoarea reteta de incercat. Asta pentru ca mi-a placut mult filosofia autorilor cartii – despre care poti citi mai multe in numarul de noiembrie al revistei Good Food. Autorii cartii, Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi, vin din Israel, respectiv din Palestina, cu influente din bucataria orientala. Impreuna au deschis mai multe magazine de succes in Londra, greu de definit intr-un singur cuvant – sunt delicaterii, patiserii, brutarii. Mici si cochete, in mod sigur reprezinta locul unde ai vrea sa poposesti ca sa-ti incarci bateriile si sa-ti incanti simturile.

Dovleac copt a la Ottolenghi

Asa ca, daca va plac lamaia si usturoiul, dar si experimentele culinare sau retetele inedite, sanatoase si pline de prospetime, cumparati-va cartea, urmariti rubrica “The New Vegetarian” din “The Guardian” (tot a lor) sau, mai bine, rezervati-va un loc in restaurantul Nopi din Londra (din meniu: Catalan tart, Monte Enebro, olive tapenade; Spiced pink fir potatoes, masala leeks, bitter gourd; Courgette and manouri fritters, lime yoghurt; White and purple cauliflower, ricotta, golden raisins, capers si cate si mai cate…).

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

2 comentarii

  1. Ce bine îmi pare că ai scris despre dovleci! Tocmai ce i-am cules şi eu pe ultimii întârziaţi şi nu prea aveam idei ce să fac cu ei. Mersi pentru pont 🙂

  2. @ioana_m: Eu sunt acum in cautarea unei retete de tarte cu dovleac 🙂

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!