Cum m-au scos din minti niste briose de ciocolata

 

Cum m-au scos din minti niste briose de ciocolata

Nu, nu reteta a fost de vina; nici cuptorul sau neindemanarea mea. Ci fulgii de ciocolata! Cine ar fi crezut ca niste fulgi de ciocolata pot atenta la sanatata mea psihica? Eu, nu!

Sa incepem cu inceputul. Imi amintesc checurile si pandispanurile facute de mama cu vreo 20 de ani in urma, asa ca mi-am zis sa fac si eu. Dar sa fiu la moda. Adica sa fac checuri moderne, adaptate la perioada istorica in care traiesc. Asa ca mi-am cumparat, zilele trecute, tava de briose si azi am hotarat ca a sosit momentul sa o pun la treaba.

Am urmat frumos pasii din reteta (care cica era de la Le Cordon Bleau); in casa a inceput sa se reverse, incet-incet, un miros placut de aluat cu ciocolata de-ti ploua in gura; apoi, cand am inceput sa mananc am constatat ca gustul era delicat si placut! Si mergeau atat de bine cu lapte – rasfat la micul dejun de duminica.

Dar a urmat feedbackul de la sotul meu (despre care va povesteam saptamanile trecute ca are niste gusturi culinare care ma lasa uneori masca si incep sa ma gandesc ca poate Simona Tache are dreptate: barbatii sunt extraterestri!). Intre doua muscaturi de briosa, a urmat dialogul:
El: Le-ai tinut cam mult la cuptor…
Eu: Nu! Uita-te pe margini si pe fund, ca sunt perfecte. N-au urma de arsura.
El: Sunt arse… in interior.
Eu: Cum pot fi arse in interior daca nu sunt la exterior?! Ce vezi mai inchis la culoare e ciocolata (si nu m-am zgarcit cand am pus ciocolata, pentru ca stiu cat de mult ii place; iau cu cutitul aluat mai inchis la culoare sa gust – e ciocolata! Si nu e arsa)
El: Temperatura de topire a ciocolatei e mult mai mica fata de cea a coacerii aluatului; de aceea coca a iesit bine, insa ciocolata s-a ars, este scrum, carbonizata! Data viitoare, incearca sa nu mai pui ciocolata in mijloc. Poti sa faci o glazura deasupra. Ca am vazut eu briose cu glazura deasupra, de toate culorile.

Deja sunt nervoasa. Imi stau briosele in gat. Nu mai stiu ce s-a cred. Si deodata imi aduc aminte ca prajitura mea de mic dejun cu fulgi de ovaz, banana si cocos, pe care o stiu de la Adina si care imi place atat de mult (si ii place si lui) are aceeasi ciocolata in interior si stratul de aluat este mult mai subtire. Deci este mult mai expusa caldurii din cuptor!

Cum m-au scos din minti niste briose

 

Asa ca, daca totusi vreti sa faceti briosele astea (cu sau fara ciocolata in interior), aveti nevoie de: 210g faina, 40g cacao, 150g zahar, 2 lingurite praf de copt 250ml lapte, 60g unt topit, extract de vanilie, 100g fulgi de ciocolata. Se amesteca ingredientele uscat (mai putin ciocolata) intr-un castron mare si se face o adancitura in mijloc. Se amesteca intr-un bol mic ingredientele lichide care, apoi, se toarna peste cele uscate. Se amesteca usor si, la sfarsit, se incorporeaza cu grija ciocolata. Se pune aluatul in forme de briose care se lasa la cuptorul incins la 180° C, timp de 25-30 de minute (faceti testul cu scobitoarea).

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

2 comentarii

  1. Numai ideea de briose cu cioco neagra-neagra ma face sa salivez 😀 Mie din pacate nu-mi merge cuptorul, dar am incercat o data sa topesc ciocolata la microunde si, intr-adevar, se arde repede, trebuie lasata doar cateva secunde.

  2. @Andra: Eu topesc ciocolata intotdeauna la bain-marie. Si nu am avut probleme vreodata. Am incercat si la microunde si am ars-o. Cred ca se formeaza cumva condens si daca ciocolata fierbinte da de o picatura de apa, gata! S-a terminat! Se arde.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!