Comfort food: supa de conopida

supa crema de conopida

Foto: © Svetlana Kolpakova | Dreamstime.com

Ma declar un adevarat fan al… conopidei. Conopida fiarta cu pesmet prajit in unt pe deasupra, conopida pane (data prin aluat de clatite), conopida murata sau la cuptor alaturi de alte legume sunt cateva dintre minunatele feluri cu conopida pe care le ador.
De curand am desoperit si supa-crema de conopida – comfort food pentru zile intunecate si reci.

Conopida nu este doar un ingredient delicios, ci si o leguma plina de proprietati: are saruri minerale, cum sunt cele de calciu, fosfor sau potasiu, vitamine (in special C), compusi organici care ajuta la dezintoxicare, fibre alimentare (sursa: “Enciclopedia alimentelor”, ed. All, 2002).

Pentru supa de conopida ai nevoie de: 1 conopida potrivita ca marime, 250g de smantana, 2 cepe, 1 cana supa de pui, 2 linguri de faina, 2 linguri de unt, ½ lingura de sare, ½ lingurita de piper. Se curata conopida, se desface in buchetele si se pune in apa cu sare timp de o jumatate de ora. Intre timp se spala ceapa, se curata si se taie felii.
Se pune un litru de apa la fiert. Cand apa da in clocot, se adauga conopida, dupa ce a fost spalata in mai multe ape. Dupa ce da in clocot, se adauga ceapa, se acopera cratita si se lasa sa fiarba inca 15 minute. Dupa ce se inmoaie legumele, se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se paseaza totul cu ajutorul unui blender pana se formeaza o compozitie omogena.
Intr-o alta cratita se pune untul la topit la foc mic. Se adauga faina amestecand continuu, ca sa nu se faca cocoloase. Se toarna o cana de supa, apoi se amesteca in continuare pana se obtine o pasta fina. Se ia de pe foc si se adauga amestecul de conopida, sarea si piperul, in timp ce se amesteca. Se pune totul din nou pe foc pana da in clocot. Spre sfarsit, se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza. Supa se toarna in boluri, se orneaza, daca vrei, cu chives tocat, si se serveste calda sau rece, de preferat cu crutoane.

Share/Bookmark


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Conopida is my love too 🙂 Chiar si cruda, atat de mult imi place. In salate e delicioasa. Nu stiam de supa asta, cred ca voi incerca o varianta fara faina si smantana, voi improviza ceva saptamana care vine 🙂

  2. Mie imi place enorm reteta mamei cu conopida – fierbe conopida potrivit, prepara maioneza, cred ca mai pune un pic de lamaie si mustar, apoi taie bucatele conopida si amesteca totul cu muuult marar. Este o delicatesa! De cate ori face, maximum doua zile rezista in frigider. AAA, si mai ramane maioneza, amesteca telina, morcov si marar si iese un adevarat festin!

  3. @naen soap: Sa ne spui si noua daca iese supa buna fara faina si smantana. Nu de alta, dar ar fi mai sanatoasa asa :).

  4. @Cris: Cand pui ceva maioneza langa legume trebuie sa iasa nemaipomenit :). Eu faceam la un moment dat maioneza doar cu telina rasa si imi placea foarte mult.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!