Clatitele care-ti spun cand sunt gata

clatite cu lapte batut

Sa nu credeti c-am inceput sa vorbesc cu clatitele. Insa clatitele astea au ele darul de a te ajuta sa le prajesti: cand sunt gata pe o parte, incep sa faca niste bule care-ti atrag atentia ca e cazul sa le-ntorci.

Clatite americane mai facusem eu, dar nu reteta cu lapte batut. Am avut norocul sa o descopar intrucat sunt de mai bine de o saptamana fericita posesoare a cartii “Tehnici culinare si ustensile de bucatarie”, de la Editura All.

tehnici culinare si ustensile de bucatarieAsta pentru ca am ales sa particip la Campania vALLuntar, initiata de Grupul Editura All, cu sprijinul ROMSILVA (pentru fiecare 15 comentarii, va fi plantat un copacel). Este cea de-a doua carte pe care o prezint in aceasta campanie. Prima a fost aceasta.

Ei bine, daca esti bucatar incepator sau daca vrei sa-ti imbunatatesti tehnicile, sa descoperi lucruri noi, sa nu bucataresti dupa ureche, ci asa cum se face pe la case mai mari, cartea asta este exact ceea ce ai nevoie. Eu sunt foarte bucuroasa ca am de unde invata sa fac aluaturi (de la cel clasic de patiserie pana la cel de paine), cum sa pregatesc un gratar sau cum sa prepar niste paste perfecte.

Ce este extraodinar in cartea asta – caci retete si tehnici poate gasesti si in alta parte – e ca fiecare explicatie, tehnica, reteta are pasi cu fotografii. N-ai “vreo sansa” sa gresesti.

Reteta de clatite o gasesti in carte, eu am sa-ti dau doar niste trucuri, ca sa nu-ti mai pierzi timpul descoperindu-le singur:

  • Atentie la cantitati! Daca mixul final nu curge, ca in fotografie, pune mai mult lapte batut;
  • Prajeste clatitele la foc mic, ai grija ca se rumenesc repede;
  • Nu incerca figura cu ciocolata (de pe coloana din dreapta), ci pe cea cu afine;
  • Nu te astepta sa fie clatitele foarte facute in interior. Avand lapte batut, aluatul este cu o idee mai umed;
  • Daca nu mananci prea sarat, redu din cantitatea de sare mentionata in ingrediente.

Mai e totusi un secret legat de cartea asta: incepi sa o rasfoiesti si nici nu iti dai seama cand trece timpul. Citesti o tehnica, apoi inca una, mai dai o pagina, e imposibil sa te opresti! Poate doar daca ti se face foame! Si sunt sanse mari, avand in vedere ce fotografii iti trec prin fata ochilor.

Aaa, era sa uit: cine ma mai ajuta cu doua vorbe sa plantez un copacel?

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

31 comentarii

  1. Arata foarte bine. Mi s-a facut pofta de niste pancakes cu faina de hrisca! Yummy.

  2. Sunt sigură că şi eu aş pierde noţiunea timpului dacă aş deschide cartea asta 🙂 Mai am încă muuulte de învăţat în bucătărie 😀

  3. @ioana_m: Cum e faina de hrisca? Se simte vreun gust specific?

  4. Da, se simte un gust specific. Are si o culoare diferita, textura clatitelor este usor altfel.

    Nu am mai folosit-o de ceva timp si nu as putea sa compar gustul cu altceva pt ca l-am uitat 🙂 Ce stiu e ca mi-a placut si acum ca mi-am adus aminte o sa o folosesc din nou 😉

  5. Idee buna pentru weekend. Multam.

  6. mi-a lasat apa in gura!!!

  7. E o carte foaaaarte frumoasa, o am si eu si am scris despre ea, dar pentru exeplificare am facut eclere :).

  8. Uite că la o carte de bucate nu m-am gândit pentru campania asta… dar e foarte bună ideea.

    Faină recenzia și sfaturile. Eu clătite nu am făcut decât dintr-alea la plic… Adică nu am muncit prea mult la ele. Dar au ieșit bune și nu am ars decât una mai grav, restul au ieșit bine.

    O singură problemă am avut: se rumenea frumos prima parte, dar când le întorceam, partea a doua se rumenea doar pe margini, de ce? Aș enervant era. Adică arătau așa frumos pe o parte… brune și apetisante, dar pe cealaltă erau încă zone „albe”. Îmi strica tot feng shui-ul 😀

  9. @liana: Eclere! Nemaipomenit. Sunt unele dintre prajiturile mele preferate. Trebuie neaparat sa le incerc si eu.

  10. wooaa, ce recenzie delicioasa! Mie imi place sa „bucataresc” de capul meu, dar pozelor chiar nu ma pot impotrivi!

  11. @Radu Clapa: Ciudat, habar nu am de ce nu se rumeneau. E adevarat ca nici acestea nu se rumenesc identic pe cele doua parti. Pe o parte mai uniform, pe cealalta, cu pete.

  12. Sunt asaaaaa… putin invidioasa pe cei care au ales o carte atat de practica si utila; ca sa nu mai spun ca imi imaginam niste fotografii minunate si pare ca asa este.

    Pare a fi o carte pe care trebuie sa o ai in casa.

    PS: e doar un proverb zicerea ca prima clatita nu iese niciodata buna?

  13. În directă legătură cu postul precedent de acu câteva zile cu cartea de reţete de bebeluşi, recomand mamelor de copii peste 18 luni să ia bebeluşii lângă ele la bucătărie (eu îl pun pe al meu în scaunul lui înalt, ca să vadă bine tot) şi să le facă o demonstraţie de prăjit clătite. Vor fi mâncate garantat pe măsură ce se vor face – cu pete sau fără.

  14. wow, cum arata! Cred ca este una dintre cele mai gustoase recenzii din campanie 😉

  15. Am si eu cartea asta, de la valluntarul de anul trecut, si este una dintre cele mai pretioase carti din colectia mea, alaturi de seria Jamie Oliver.

  16. Si eu am o carte de bucatarie de la cei de la All care m-a incantat la maxim si sunt sigura ca si aceasta ar avea acelasi efect asupra mea. Clatitele arata genial 😛

  17. @Andra: Multumesc! Da, merita sa ai aceasta carte pe raftul din bucatarie.

  18. @Laura: Da, pentru un pasionat de bucatarie este intr-adevar pretioasa.

  19. @Kadia: Multumesc pentru feedback si pentru comentariu!

  20. @Irina: Abia astept ca piticul meu sa mai creasca putin si sa bucatarisim impreuna! 🙂

  21. @Danonino: Nu stiu daca e proverb, dar stiu ca prima clatita nu-mi iese de cele mai multe ori :). Chiar daca motivele sunt diferite. De exemplu, de data aceasta mi-am dat seama ca mi-a iesit compozitia putin prea groasa. Clatita cu pricina s-a ars, desi am tinut-o putin pe foc. Asa ca am adaugat mai mult lapte batut si totul a fost apoi perfect.

  22. @Cris: Normal. Se spune ca „mancam cu ochii”. Mare parte din gustul si mirosul pe care le simtim sunt in functie de ceea ce vedem…

  23. Si eu am cartea asta si sunt incantata de ea!
    Te astept si la mine cu un comentariu pentru aceeasi campanie, alt copacel 🙂

  24. Mmm, ce bine arată clătitele 🙂 Cred că e o carte foarte utilă la casa omului.

  25. La clatite inainte! Si la plantat copaci! 😀
    Bafta la strans comentarii!

  26. Aceasta carte nu ar trebui sa lipseasca din bucataria mea, multumesc pentru ponturi.
    Ps. succes la plantat copacei.

  27. @Melly: Multumesc!

  28. @Cristina’s World: Multumesc!

  29. m-ai convins: imprumut sau cumpar cartea ptr a putea savura si eu asemenea clatite, insa…te ajut si la plantat!!!

  30. @serena: Da, merita sa ai cartea in casa. Si nu doar pentru clatite :). Multumesc!

  31. Salivez. Asa de bine arata clatitele.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!