Clasicele ecleruri cu crema de vanilie

Daca ar fi sa fac un top al prajiturilor din copilarie, dar si din prezent, eclerul s-ar afla, cu siguranta, pe primele locuri, oricate combinatii as face.

Crema de vanilie, dulce si aromata, si glazura de ciocolata irezistibila – cum sa nu-ti placa? In plus, il puteti savura si in alte variante – de exemplu, cu frisca, crema de nes, de ciocolata sau cu glazura de caramel. Sau cu tot felul de creme cu fructe, de ce nu?

Bunica facea uneori cate o tava plina cu ecleruri, dar dispareau de-ndata, pana sa ajungi sa spui ecler de ciocolata…

Mai nou, am inceput sa-mi rafinez gusturile si nu imi place orice ecler de la cofetarie, mai ales ca trebuie sa fie foarte proaspat, ca sa simt intr-adevar placerea de a savura un ecler.

Probabil, te gandesti ca acest desert e pe departe de a fi sanatos. Nu neg, dar unele lucruri, mancate in cantitati decente, care insa ne provoaca amintiri placute sau pur si simplu o stare de bine, este foarte probabil sa ne faca mai mult bine decat rau. Iar modalitatea de a manca… in cantitati decente este sa imparti tava de ecleruri cu cat mai multi prieteni :).

Clasicele ecleruri cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Pentru coji:
250 ml de apa
75 ml de ulei
putina sare
150 g de faina
3 oua

Pentru crema:
3 oua, dintre care doua despartite in albusuri si galbenusuri
150 g de zahar
300 ml de lapte fierbinte
75 g de faina

Pentru glazura:
5 linguri de apa
6 linguri de zahar
2 linguri de cacao
unt cat o nuca

1 Se pune la fiert apa, cu uleiul si sarea. Cand clocoteste, se toarna faina, nu toata dintr-odata, amestecand mereu cu o lingura de lemn, pana cand compozitia se desprinde de vas. Se ia de pe foc si se pun oua pe rand, amestecand bine dupa fiecare.

2 Se incinge cuptorul la 200ᵒ C. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se asaza cu un pos bastonase lungi de 10 cm si groase cat un deget. Se da tava la cuptor 40 de minute, pana cand cojile sunt usor rumenite. Se lasa sa se raceasca. Se taie un capacel si se umplu cu crema.

3 Pentru crema, se freaca doua galbenusuri si un ou cu zaharul. Se incorporeaza incet faina in lapte, apoi galbenusurile frecate. Se lasa sa fiarba pana se leaga, amestecand continuu. Se adauga albusurile batute spuma si se da crema la rece. Sau poti pregati crema aceasta de vanilie, care mie imi place foarte mult.
4 Pentru glazura, se fierbe apa, cu zaharul si cacaua, ca la o dulceata. Se verifica daca e gata turnand o picatura intr-un pahar cu apa rece. Picatura trebuie sa ajunga pe fundul paharului. Se stropesc eclerurile cu glazura.

Precizez ca am ales o reteta de ecler dintr-un caiet vechi de retete, asa ca, daca gasesti variante mai moderne, mai simple, cu mai putine calorii, nu ezita sa le folosesti. Cat despre gust, iti garantez ca reteta mea e delicioasa.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!