Cheesecake cu coacaze rosii, de Craciun

Cred ca Mos Craciun ar fi incantat sa il astept cu acest cheesecake cu coacaze rosii, in loc de un pahar cu lapte si niste cookies-uri prea crocante pentru dintii lui de om batran. Nu stiu exact ce va zice cand va gusta (de gustibus…), insa cei din casa, chiar si cei mai mari mofturosi, au zis ca ”este genial” (nu, nu am inventat eu reteta, doar m-am gandit sa inlocuiesc capsunile cu niste coacaze rosii – asa, parca cheesecake-ul meu aduce si mai mult a Craciun).

cheesecake cu coacaze rosii

Ma rog, am fost obligata sa gasesc inlocuitor pentru capsuni. La magazinul de langa casa, de data aceasta nu mai erau capsuni (pe care doream sa le folosesc strict pentru decor). Cand am deschis congelatorul, linistita si senina ca voi gasi macar o punga de capsuni pusa de mine acolo, am constatat cu stupoare ca, in locul ei, nu se aflau decat cateva zeci de pungute cu ierburi (marar, patrunjel, leustean, busuioc etc.). M-am panicat putin, caci nu doream sa las cheesecake-ul asa, fara decor, ca o zi de vara fara soare, si mi-am pus mintea la contributie.

Trebuie sa va fac si o marturisire. Nu mai mancasem vreodata coacaze rosii, dar cand le-am vazut pe raft la magazin, aratau foarte bine – imi strigau incet, dar insistent! Incearca-ne! Ca in Alice in Tara Minunilor. Cand le-am mancat… ei bine, cand le-am mancat mi s-au strepezit un pic dintii, la fel cum mi se intampla chiar si acum cand scriu. Dar nu m-am descurajat in a-mi duce planul la capat (cu un cheesecake imbracat in coacaze rosii), cand l-am vazut pe cel mic, de nici un an si jumatate, cum le mananca „la foc automat”. Nici nu aveam multe, imi mai doream sa fac si sirop din ele. Vedeam, consternata, cum le ia cu manuta lui mica, bob cu bob, si le face disparute. Am pus mana pe telefon si l-am anuntat pe taica-su sa mai cumpere coacaze rosii pentru copil…

In fine, pentru aceasta ”reteta geniala” ai nevoie de: 280 g de biscuiti digestivi, 120 g de unt topit (pentru blat), 1 pastaie de vanilie, 600 g de crema de branza (cat mai grasa), 100 g de zahar pudra si 280 ml de smantana pentru frisca (pentru crema), ceva fructe pentru ornat (capsuni, fructe de padure), plus 2-3 lingurite de zahar pudra, dupa gust, pentru sirop. Daca vrei mai multa crema, poti dubla cantitatile. Iti trebuie si o tava cu diametru de 26 cm, cu fund detasabil. Daca ai tava de alta dimensiune, recalculezi, prin regula de trei simpla, cantitatile.

Am uitat sa iti spun ce e mai important: nu folosesti cuptorul deloc!

cheesecake

Pentru blat, zdrobesti biscuitii digestivi – ii poti pune intr-o punga, pe rand, si zdrobi cu sucitorul. Sau, daca te grabesti, ii pui la mixer. Ii amesteci apoi intr-un castron foarte bine cu untul topit. Tapetezi tava cu hartie de copt si adaugi compozitia de biscuiti, presand foarte bine. Dai tava la frigider o ora.

Dupa ce au trecut 30-40 de minute, te poti apuca de crema. Amesteci smantana, branza si zaharul. Tai pastaia de vanilie, fara sa desprinzi de tot cele doua parti la unul dintre capete. Cu partea care nu taie a unui cutit, cureti semintele de vanilie si le incorporezi in mixul de branza.

Il torni apoi in tava, peste blat, si lasi la frigider minimum 6 ore. Scoti apoi tava din frigider si incerci sa desprinzi cu grija cheesecake-ul din ea. O decorezi cu fructe si o stropesti, daca vrei, cu un sirop facut din cateva fructe zdrobite cu putin zahar.

Nu trebuie sa pui coacazele rosii cu tot cu crenguta, asa cum am facut eu. Asta a fost inspiratia de moment. Si nu trebuie neaparat sa folosesti coacaze.

Ai grija ca, dupa 20 – 30 de minute, crema va incepe sa se topeasca si sa isi piarda forma (asta pentru ca in reteta originala era ”double cream”, care are cam 48% grasime, spre deosebire de 35% grasime cat are smantana folosita de mine). Dar nu cred sa ramana pe masa atata timp :).

A fost pentru mine un cheecake plin de surprize. Nu am mai pregatit niciodata blatul de cheesecake in frigider, ci mereu in cuptor. Habar nu aveam ca se poate si asa. Apoi, combinatia de coacaze acre cu dulceata cremei si cu blatul crocant e ceva de nedescris. Nu as da-o pe niciun ecler, trufa sau tort de ciocolata.

Daca ati mai facut cheesecake, va invit sa ne impartasiti experientele voastre. Orice parere conteaza, pentru fiecare om care va citi si va fi fericit apoi ca i-a iesit cheesecake-ul, dupa ce a tinut cont de sfaturile voastre. Va multumesc!

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!