Cerneala de sepie, in stilou sau in mancare?

creveti si risotto cu cerneala de sepie

Sunt mereu deschisa la nou cand vine vorba de mancare si ma bucur tare mult cand gasesc sau primesc ingrediente inedite.
Nu de mult am primit cadou cerneala de sepie. Am fost foarte incantata si am folosit unul dintre cele doua pliculete la un risotto cu creveti.

Partea si mai interesanta a fost munca de lamurire pe care am dus-o cu partenerul meu care era taaare nedumerit cum sta treaba cu cerneala asta: „Esti sigura ca se mananca? Eu am invatat la scoala ca se foloseste doar in industria chimica…”. Ce-i drept, pot sa spun ca inca foloseste stiloul si ca are chiar doua pe care le incarca din cand in cand cu cerneala. Eu insa imi vad de treaba si ii arat cutia care are o fotografie cu niste spaghetti negre ca orezul meu, apoi ii si citesc reteta de pe ea, ca poate-poate va manca impacat risotto-ul meu. De mancat l-a mancat, dar acum trebuie sa se pregateasca pentru al doilea pliculet de cerneala de sepie care il asteapta amenintator in frigider. Data viitoare cred ca incerc niste paste.

Reteta e simpla, de risotto. Pentru 4 portii trebuie: 300g orez pentru risotto, 1 ceapa feliata, 200ml de vin alb sec, 500ml supa de legume, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri de unt, 12g cerneala de sepie, 1 ardei gras rosu taiat cubulete (ca sa dam putina culoare orezului negru), sare, piper si parmezan, dupa gust. Si, bineinteles, creveti.

Intr-o cratita se incinge uleiul de masline si se soteaza ceapa si ardeiul. Se adauga orezul si se amesteca constant pana cand boabele de orez devin translucide, de culoarea perlei. Se toarna vinul, se amesteca pana cand este complet absorbit. Se adauga cerneala de sepie si se toarna putin cate putin supa fierbinte. Imediat ce se absoarbe supa, se adauga supa din nou. Se amesteca continuu. Dupa ce a fost absorbita toata supa si orezul este aproape gata, se ia de pe foc si se lasa deoparte 2-3 minute. Se adauga apoi untul. Se poate adauga si parmezan, dar daca vrei sa simti aroma suava de mare de la cerneala de sepie, mai bine uita de parmezan.

Intre timp se pregatesc crevetii – simplu si rapid. Se curata si se spala, apoi se prajesc 1-2 minute in putin ulei, pe ambele parti.
Imi place mult tot ce e venit din… mare (de la pesti la creveti si fructe de mare). Probabil nu e chiar atat de intamplator, avand in vedere ca m-am nascut la mare.


Share/Bookmark


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Nu stiam ca se gaseste si cerneala de sepie separat 🙂 Eu am mancat linguine al nero di sepia si mi-au placut la nebunie. Combinatia cu orez cred ca e la fel de interesanta si gustoasa.

  2. @Andra: Abia am descoperit si eu :). Data viitoare trebuie sa incerc pastele cu cerneala de sepie. Mai ales ca le tot vad pe cutia ei.

  3. Buna ziua,
    As vrea sa va intreb de unde pot cumpara in Romania cerneala de sepie.
    Va multumesc anticipat !

  4. @Elena: Eu nu am gasit in Romania. Nu stiu sa fie. Am gasit doar paste cu cerneala de sepie la Bacania Veche si Mega Image.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!