Cea mai buna placinta cu dovleac

Dintotdeauna, mi-au placut placintele. Cu mere, dar mai ales cu dovleac. Pentru mine, placinta cu dovleac este rasfatul absolut. Nu zic „nu” nici la placinta cu branza. Dar ma intorc mereu la placinta cu dovleac, caci nu stiu sa fie vreuna mai aromata, mai catifelata si mai ademenitoare decat ea.

Prima data, am facut cunostinta cu placinta de dovleac, evident, in copilarie, cand bunica ma rasfata cu toate bunatatile. Poate si asta e motivul pentru care placinta cu dovleac e in topul deserturilor, alaturi de ecleruri, mousse de ciocolata sau moelleux aux chocolat.

Prima mea placinta cu dovleac

placinta cu dovleac

Si stiti ca un desert, fie el si cu o galeata de calorii, uneori nu ne face rau daca ne readuce in memorie amintiri de neuitat, dintr-o copilarie frumoasa si magica. Mancarea asta nu e doar matematica. Nu e doar o suma de calorii si de nutrienti asezati in diferite forme. Mancarea e suflet, emotie, surpriza, relaxare, bucurie.

Toamna asta, mi-am luat inima in dinti si am facut prima mea placinta cu doveac. De-ar sti bunica! Sau, poate, stie deja…

Am luat prima reteta care mi-a iesit in cale, de pe jamilacuisine.ro, si am adaptat-o dupa dorinta mea.

Pentru aluat
7 linguri de lapte
7 linguri de ulei
7 linguri de zahar
faina cat cuprinde
1 ou
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare

Pentru umplutura
1,5 kg de dovleac ras
100 g de zahar brun
2 lingurite mixed spice

1 Se incinge cuptorul la 180ᵒC. Pentru umplutura, se pune dovleacul ras intr-o tigaie incapatoare, impreuna cu zaharul si cu mixed spice. Se lasa pe foc pana scade toata apa.

2 Pentru foi, se pun pe foc intr-o cratita laptele, uleiul, zaharul. Se amesteca ca sa se topeasca zaharul si se da intr-un clocot. Se lasa putin la racit.

3 Se incorporeaza oul in mixul de lapte, ulei si zahar, apoi sarea. Se adauga si faina, putin cate putin, pana cand se formeaza un aluat moale, care nu se lipeste de maini (cam 300 g de faina). Vezi Observatiile inainte de a imparti aluatul.

4 Se imparte aluatul in cate foi vrei sa ai. Se intinde cu un sucitor, apoi se asaza o foaie peste o tava tapetata cu hartie de copt (se taie surplusul care se ridica pe laterale, acoperind doar fundul tavii), deasupra se asaza uniform umplutura, apasand bine, sa nu aiba goluri de aer, si, deasupra, alta foaie. Optional, se unge placinta cu ou, pentru luciu. Se da placinta la cuptor aprox. 40 de minute, pana este aurie deasupra.

Aluatul este gandit sa fie impartit in doua foi, pentru a pune una jos si alta deasupra aluatului. In functie de tavile mele, mi-au iesit o tava de Jena de aprox. 30 cm x 18 cm cu placinta cu doua foi si inca o tava de 20 cm x 20 cm, la care am avut doar foaia de jos. Partea de sus am „ornat-o” cu niste fasii de aluat, asa, ca sa nu arunc nimic, nicio farama de aluat. Au iesit delicioase ambele variante: si placinta cu doua foi, si placinta cu o foaie si cu fasii de aluat deasupra.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!