Catina cu miere – doua retete simple

De multe ori, lucrurile sunt mult mai simple decat par. De ce sa astept sa racesc, sa ma imbolnavesc, cand pot sa mananc in fiecare dimineata o lingurita delicioasa de catina cu miere?

Am citit atat de multe lucruri extraordinare despre aceasta planta, incat mi-e imposibil sa o ignor.

Fructul catinei este bogat in:
- vitamina C (de 10 ori mai mult decat citricele!);
- vitaminele A, E, K, F, P;
- betacaroten;
- ceva B-uri: B2, B6, B9;
- acizi grasi polinesaturati;
- minerale;
- oligoelemente;
- serotonina;
- uleiuri volatile;
- flavonoide;
- enzime;
- fitosteroli etc.

Important: catina are cantitati mari de vitamina A si C la sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie, cand e perioada ideala sa o culegem.

catina

Si ce e cu toate astea?

Pai, catina are proprietati:
- antioxidante;
- imunostimulatoare;
- vitaminizante;
- antiinflamatoare;
- cicatrizante;
- depurative etc.

Important: Catina are proprietati regeneratoare, antiinfectioase si de crestere a imunitatii.
Catina cu miere

Ar trebui sa o iei in calcul daca suferi de una dintre urmatoarele afectiuni:
- hepatice;
- gastroduodenale;
- respiratorii;
- oculare;
- raceli;
- eczeme;
- urticarii;
- ulcer gastric;
- ateroscleroza;
- surmenaj.

Din catina se pot face uleiuri, infuzii, tincturi, extract, sirop.

Retete de catina cu miere

Eu am facut ce mi s-a parut cel mai simplu: miere cu catina, dar in doua variante:
- una cu fructele intregi;
- una cu fructele zdrobite.

Cea de-a doua varianta a ajuns imediat in frigider si am inceput sa consum deja de-a doua zi.

Iei un borcan si pui 1/3 catina zdrobita (dupa ce ai spalat-o si scurs-o bine) si 2/3 miere. Amesteci bine si pui la frigider. Iei o lingurita zilnic, pe stomacul gol.

Important: Parerea mea este ca e nevoie de echilibru in tot ceea ce facem. De aceea aleg sa fac o cura de cateva saptamani, apoi pauza

Varianta cu fructele intregi necesita mai mult timp de preparare: intr-un borcan, inversezi raportul - 1/3 fructe de catina, 2/3 miere. Pui intr-un loc racoros si amesteci zilnic cu o lingura de lemn. Asta, cam 7-10 zile, pana se macereaza.

Iar daca vad ca ma tin de program si am grija de borcanul de catina cu miere pus la macerat, ma apuc sa fac maia. Va fi noul meu "animal de casa", care, evident, trebuie hranit zilnic.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!