Biscuiti ”shortbread” cu gianduia

E weekend si ne rasfatam, da? Ce ziceti de un mic dejun in care vedeta sa fie… gianduia?

Eu m-am trezit in casa cu un borcan cu gianduia. Ce sa fac? Stiu, stiu, merge si pe paine, la o adica. Dar s-ar duce prea repede.

Cum sa-l pun in valoare fara sa pierd prea mult timp prin bucatarie?

Ei bine, am descoperit aceasta gianduia in vacanta din Italia, acum trei ani. Si povestea ei.

Se facea ca pe vremea lui Napoleon italienii au cam ramas fara ciocolata, deoarece britanicii blocasera zona Mediteranei. Atunci, ciocolatierii a cam trebuit sa fie inventivi.

Asa ca un ciocolatier din Torino, pe nume Michele Prochet, a marit cantitatea mica de ciocolata pe care o avea amestecând-o cu alune.

Gianduja este un personaj de carnaval reprezentativ pentru regiunea italiana unde sunt obisnuite deserturile cu alune, Piemont.

Astfel, ciocolatierii italieni au inceput ”sa lungeasca” untul de cacao cu alune. A iesit aceasta pasta minunata, care ti se topeste in gura. Uite cum nevoia te invata si poti crea lucruri extraordinare cand te astepti mai putin.

Asa am facut si eu cu gianduia mea.

Am ales o reteta simpla de biscuiti, pe care, pur si simplu, i-am uns cu gianduia.

Poti incerca si tu chiar la micul dejun, asa, ca sa te rasfeti.

Ce tort? Ce prajituri complicate? Biscuitii cu gianduia au fost nemaipomeniti, alaturi de o ceasca de masala chai, pe care nu l-as da pe nicio cafea.

Gianduia am gasit in Centrul Vechi, la magazinul Barza, viezure, minz.

Cat despre povestea biscuitilor shortbread… intr-un alt material. Azi, doar reteta, inspirata de pe bbcgoodfood.com.

 

biscuiti shortbread cu gianduia

325 g de faina
200 g de unt rece
125 g de zahar brun
2 galbenusuri

1 Amesteca faina cu untul, taiat in bucatele, pana cand compozitia arata ca niste firimituri.

2 Adauga zaharul si galbenusurile si amesteca pana se formeaza un aluat. Ruleaza sub o forma cilindrica de 25 cm lungime si 5 cm in diametru. Impacheteaza in folie alimentara si da la frigider macar o ora.

3 Incinge cuptorul la 180ᵒ C. Taie ruloul cu un cutit foarte gros, dar daca ti se pare ca isi pierde forma, intinde-l cu un sucitor pe o suprafata pudrata putin cu faina si deucupeaza cercuri de aluat cu ajutorul unui pahar.

4 Asaza biscuitii un pic la distanta pe o tava de copt tapetata cu hartie de copt si da-i la cuptor cam 20 de minute, pana cand incept sa se rumeneasca doar un pic pe margini. Lasa-i la racit pe un gratar.

Poti sa servesti biscuitii shortbread si simpli, doar presarati cu un pic de zahar pudra.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!