Amintiri din copilarie si o crema de zmeura

amintiri din copilarie

Ce asteptari ai de la un desert? Sa fie cremos? Sa fie… ciocolatos? Sa iti aduca aminte de bunatatile pe care ti le facea mama sau bunica in copilarie? Sau pur si simplu sa aiba putine calorii?

Probabil, fiecare are o reprezentare personala a desertului.

Primele amintiri cu prajituri, pe care le am din copilarie, sunt bezelele dulci si crocante, facute de mama, pe care le mancam pana ma ustura limba, crema de zahar ars (imi placea siropul, crema ‒ mai putin), tortul de mere (palpitant pentru mine cand era rasturnat si iesea la iveala stratul de mere), negresa – irezistibila negresa! –, ciocolata de casa (waw, sa ai in fata ochilor o tava plina cu… ciocolata nu e lucru de trecut cu vederea pentru un copil!).

De fapt, daca e sa ma gandesc mai bine, pana in liceu mama facea doar prajituri, iar weekendurile cu torturi erau destul de dese (nu, nu mancam doar prajituri; bunica era cea care gatea si facea asta in fiecare zi; deci am fost invatata sa mananc zilnic ceva proaspat, cu legume din gradina, ce vremuri!).

Pe lista cu bunatati dulci erau si deserturile bunicii: cozonacii (ajutam la framantat, incercand sa imobilizez un vas destul de mare pentru mine), razuita, merele coapte, scovergile (le mai numeste cineva asa?), gogosile (cele din aluat de cozonac – nu am mancat de mai bine de doua decenii), halvaua turceasca…

Lucrurile s-au schimbat mult, de parca as trai in alt secol. De fapt, copilaria mea chiar a fost in alt secol :).

Acum caut retete simple, cu multe fructe, pe care sa le fac in doi timpi si trei miscari dupa ce vin de la serviciu, seara tarziu.

Asa am ajuns sa fac aceasta crema cu zmeura. La 300g de zmeura, am pus 125ml de vin dulce, coaja de lamaie, 30g de zahar brun plus inca 1 lingura, 300ml de smantana dulce pentru frisca.

crema-cu-zmeura

Se amesteca vinul dulce, 30g de zahar si coaja de lamaie intr-un castron. Se lasa 30 de minute sa infuzeze coaja de lamaie si sa se topeasca zaharul.

Se mixeaza zmeura cu lingura de zahar in robotul de bucatarie si se da prin sita, daca vrei sa scapi de seminte.

Se scoate coaja de lamaie din vin. Se bate smantana si se toarna continuu vinul peste ea, mixand in continuare, pana se formeaza o crema usoara.

Se amesteca smantana cu zmeura. Se poate servi cu piscoturi de sampanie.

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

7 comentarii

  1. Din categoria de „amintiri din copilarie” am nelipsitele poale’n brau, cozonaci, invartita cu nuca, alba-ca-zapada, budinca de paste si branza dulce, sarlota de capsuni. Dar oricum mama facea ceva dulce in fiecare wk si lista poate deveni luuuuunga. De la tata am insa cele-mai-bune-eclere-ever (si sincer, si cozonacii ieseau mai buni la tata, ca el trantea aluatul ala cam o ora si mama nu avea atat putere in maini sa-l ridice si sa-l tranteasca in lighean).

  2. Daaa, acum mi-am amintit si eu de alba-ca-zapada. Delicata si aromata.

  3. Daaaaa…yummy, si mai facea mama si alte combinatii de crema – ba cu capsuni, ba cu visine….ah…those were the days…

  4. Ahhh, mi-am amintit acum de varzari….si de coltunasi (my favourite)….si de poanelele’n brau umplute cu muulte visine in loc de branza….

  5. Ce sunt varzari? 🙂

  6. de prajitura aia foarte insiropata, cu crema galbena deasupra iti aduci aminte? doamne dumnezeule…

  7. @gabi: Pai am sunat-o pe mama. Cand mi-ai zis, mi-am imaginat-o galbena cu totul si nu-mi puteam aminti care e.
    Noroc cu mama care tine minte mai bine ce prajituri a facut in comparatie cu mine care le-am mancat :). Asa mi-am adus aminte ca prajitura avea blat cam ca de negresa, dar foarte insiropat, si deasupra crema galbena. Trebuie neaparat sa o pun sa mai faca!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!