Gutui la cuptor cu vin de Porto si scortisoara

gutui coapte
Nu cred ca trebuie sa fiu nostalgica dupa toamna, daca e sa arunc o privire pe fereastra si sa vad orasul atat de frumos imbracat in haine de iarna. M-am bucurat insa mult ieri, cand am primit o sacosa cu gutui care m-a facut o clipa sa stau in loc si sa ma gandesc cat de plina a fost piata in zilele de toamna. Aromate si aurii, gutuile au fost numai bune de aruncat in cuptor alaturi de alte cateva mici bunatati care sa le dea un gust final extraordinar.

Dupa o cautare rapida pe internet, din lipsa de timp, am facut o selectie drastica a retetelor. Asa ca nu le-am luat in seama pe cele in care gutuile trebuia sa fie curatate. Si coaja are niste proprietati nutritive, mi-am zis eu, ca sa ma incurajez ca am facut o alegere buna. Pana la urma, am ales o reteta pe cat de simpla, pe atat de delicioasa, pe care am facut-o in stil propriu.

gutui la cuptor
Se taie 3 gutui pe jumatate si se scoate cotorul. Treaba asta nu e simpla deloc. Cand am vazut cat de greu e sa scoti cotorul, am taiat gutuile in sferturi si mi-am luat de-o grija: a fost mult mai usor sa le curat.
Apoi se asaza intr-o tava cu partea taiata in jos. Se toarna peste ele 1 si ½ cup apa si ½ cup Porto. Se adauga 3 batoane de scortisoara si peste tot se presara 1/3 cup zahar. Eu am pus zahar brun, mai putin. Si mai e ceva ce eu nu am facut, desi am vazut in multe retete. Cica sa le infigi niste catei de usturoi – 3 in fiecare jumatate. Imi pare rau, dar in mintea mea nu am putut deloc sa asociez cateii de usturoi cu gutuile, nici macar la cuptor. Mi-am zis ca macar sa incerc pe o jumatate de gutuie. Nici asa nu am fost convinsa de usturoi, in aceasta situatie. O sa raman putin nedumerita si curioasa, dar ce sa fi facut? M-am multumit cu gutuile scaldate doar in aroma de scortisoara si vin de Porto. Le-am mancat alaturi de iaurt cu miere.

Acum mai am doua dileme: mi-a ramas sirop si trebuie sa gasesc o prajiturica pentru el; mai am si trei gutui. Asa ca trebuie sa mai incerc o reteta cu aceste regine ale toamnei, care, iata, ne inmiresmeaza caminele iarna.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

2 comentarii

  1. Nu catei de usturoi ci cuisoare. Clover… ☺️

  2. Multumesc! Asa trebuie sa fie.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!