Vrei sa gatesti perfect? Apuca-te sa inveti chimie!

Te-ai gandit vreodata de ce, uneori, chiar daca respecti o reteta pas cu pas, rezultatul nu e cel dorit? De ce unele mancaruri pur si simplu nu iti ies?

Mie mi s-a intampat, in incercarile mele de a gasi reteta de trufe perfecta, sa mi se taie ciocolata. Sa ma trezesc ca un amestec ciocolatiu care inota intr-o balta de grasime era ce ar fi trebuit sa fie ganache de ciocolata. Si dupa ceva research si un sfat extraordinar de la un expert, am vazut ca e suficient sa adaug smantana rece si totul se transforma, ca prin minune, intr-un ganache perfect, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Asta se intampla pentru ca tot ce gatim inseamna chimie. Daca am fi biochimisti, sunt sigura ca am gati mai usor. Asta pentru ca am intelege fenomenul.

Asa ca nu e tarziu sa ne apucam sa invatam cateva notiuni elementare de chimie, ca sa ne ajute la… gatit. Deci sa cautam sa redescoperim partea delicioasa a chimiei :).

Pornind de la aceasta idee, am gasit un articol interesant pe www.sciencedaily.com , unde un biochimist pasionat de gatit ofera cateva informatii. Asa am aflat, de exemplu, ca atunci cand vrem sa gatim sparanghel au loc o serie de reactii chimice: cand o tulpina de sparanghel intra in contact cu apa care fierbe, capata o culoare verde aprins, datorita celulelor cu aer de la suprafata lui care incep sa pocneasca.

Daca se tine mai mult in apa fierbinte, peretii celulelor incep sa se contracte si se elimina un acid, care face ca sparanghelul sa devina gri (nimeni nu isi doreste sa aiba asa ceva in farfurie!).

 

banane

Cand lasam peste noapte in bucatarie o fructiera draguta plina cu banane si ne trezim a doua zi ca fructele sunt prea coapte, avem de-a face cu gazul etilen. Este eliminat de mere sau de banane. Exista si o parte utila in toata treaba asta. Daca punem intr-o punga un mar si un avocado necopt si le lasam linistiti peste noapte, a doua zi ne putem bucura de un avocado copt, gata sa sfarseasca intr-un guacamole plin de prospetime.

Cand gatim, mai e nevoie de ceva. Ceva care nu se vede, dar care pentru mine este foarte important. De calm, relaxare, ganduri bune, de… dragoste. Azi am avut o discutie foarte interesanta care mi-a dovedit inca o data ce inseamna sa pui suflet atunci cand gatesti. Si, recunosc, atunci cand mi s-a stricat ganache-ul eram grabita si agitata…

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

1 comentariu

  1. Foarte interesant articolul, chiar acum doua saptamani vorbeam cu un prieten despre kiwi, si eu ziceam ca nu imi plac pentru ca sunt prea tari cand ii cumpar si apoi se inmoaie. Iar el a zis ca ii aseaza intr-o ladita cu mere, in camara, si se coc foarte frumos. Probabil ca se intampla acelasi lucru ca si cu marul si avocado, nu? 🙂

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!