Va prezint noua mea cunostinta… are aproape 200 de ani!

{P}Pentru ca sunt o fire optimista, imi place uneori sa reinterpretez vorbele de duh. Asa ca spun: ”O veste buna sau o bucurie nu vine niciodata singura” :).

conferinta VegFest

Ei bine, chiar asa mi s-a intamplat cand am fost, pe 24 mai, speaker al conferintei ”Mancarea, emotiile si dependentele”, in cadrul Veg Fest. Caci nu doar am trait o experienta completa si extraordinara (incearca sa vorbesti in fata a zeci de oameni, 50 de minute!), ci am si descoperit ceva acolo.

Ce zici daca ti-as spune ca exista pe piata o paine 100% naturală, fara E-uri si conservanti?

Si ca reteta ei are radacini inca din… 1829? Cum e posibil?

Povestea incepe prin 1794, cand s-a nascut in SUA Sylvester Graham (sunt sigura ca ai auzit de painea Graham, dar nu sunt atat de sigura ca ai auzit de inventatorul ei :)), care a promovat o dieta bazata pe principii vegetariene.

Asa ca el sustinea o dieta care sa includa multe fructe si legume, produse din cereale integrale si alimente bogate in fibre. Cat despre lapte, branza si oua, Graham spunea ca pot fi consumate cu moderatie. Pare o dieta care ne ofera o alimentatie sanatoasa si care ne poate ajuta si la slabit.

Ei bine, scopul inventatorului ei fusese de fapt altul. Graham credea ca aceasta dieta ajuta oamenii sa se vindece de alcoolism, sa scape de ganduri rele si sa-si domoleasca pornirile sexuale.paine Graham

Prin 1829, acelasi Sylvester Graham a inventat painea care azi ii poarta numele. Painea lui era facuta din macinis integral, necernut, fara aditivi si, bineinteles, bogata in fibre, intr-o perioada cand lumea era atrasa de cat de alba era painea. Ma rog, probabil ca si azi multi dintre noi sunt atrasi mai mult de aspectul comercial decat de calitatile painii.

Graham isi daduse seama ca o paine din faina integrala este nutritiva si sanatoasa, stimuland procesul digestiv prin fibrele pe care le contine, iar noi ne putem bucura de ea dupa aproape 200 de ani. Asta, pentru ca oamenii de la Vel Pitar au ales sa pastreze procedeul de obtinere a fainii graham, prin macinarea intregului bob, pentru a lasa tarata mare, chiar si azi, si sa respecte principiile susținute de Sylvester Graham.

Chiar daca aceasta paine rezoneaza cu o dieta echilibrata si va fi apreciata de vegetarieni, cred ca isi poate gasi locul si pe mesele celorlalti. Bineinteles, daca le va placea gustul. Oricum, gustul consistent de cereale al painii graham de la Vel Pitar ma duce cu gandul la ceva satios, care ma face sa ma simt hranita.

In plus, este o paine densa, pe care imi place sa o mananc cu ceva spreduri usoare: o pasta de masline cu smochine uscate si rozmarin, cu o pasta de ardei copti sau cu o salata de vinete. Iar daca am chef de ceva foarte simplu, e suficient sa frec o felie de paine facuta toast cu putin usturoi si sa o stropesc cu ulei de masline. Iar de aici mai departe, sa invitam creativitatea sa sada cu noi la masa! Caci putem finaliza bruschettele cu exact ce ne aduce inspiratia in acest moment. Eu zic, in secunda asta, sa fie niste caponata!

Si pentru ca unii dintre noi (da, da, si eu!) devin la masa cercetatori care analizeaza, exploreaza si stiu totul, probabil ar trebui sa spun si care sunt ingredientele painii Sylvester Graham de la Vel Pitar, daca tot am inceput cu… o paine 100% naturala: faina graham de grau, apa, gluten de grau, drojdie, melasa din sfecla de zahar, sare iodata, maia deshidratata de grau, faina alba de grau 650 (doar 0,25%, faina nu provine din grau OMG, sustin producatorii).

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!