Unde te poti simti ca in casa bunicilor

Amatoare de experiente noi si descoperiri in ale… mancatului, zilele trecute am facut o vizita rapida la Donia. Bacania cu suflet, de langa Piata Amzei.
Primii pasi i-am facut cam tematoare. Caci intri din strada mai intai intr-o incapare care incearca sa-ti inspire ideea de sat, traditional, taranesc; prin mintea mea s-au derulat cu repeziciune intrebari de genul: am intrat bine? Daca nimeresc in alta parte? Daca am pierdut intrarea? Plus ca e cam intunecat si ai tendinta sa faci cale-ntoarsa.
Eu totusi am mers mai departe. Probabil, manata de gandul ca voi fi in curand fericita posesoare a unui mustar de Tecuci (din acela cu boabe de-ti pocnesc in gura cand le mananci si este atat de cremos, ca l-ai manca direct pe paine). Si bine am facut! Am deschis o usita ingusta si m-am simtit deodata ca in casa bunicilor, cu bunatati din copilarie si intr-o lume parca de altadata.

biscuiti dulceata salata de icre mustar

In prima incapere gasesti bauturi. Nu i-am dat atentie, caci sunt o gurmanda si, deci, mancarea e pe primul loc. Cand ajungi in a doua odaie, deja te simti rasfatata: intr-o lumina placuta, printre o multime de bunatati si alaturi de doi oameni prietenosi. Deja incepi sa te relaxezi. Ai totusi o problema: nu stii la ce sa te uiti mai intai. Eu stiam ca vreau mustar si nu fusesem pregatita sa fac alte cumparaturi, pentru ca mai aveam mult de umblat prin oras. Si tot am plecat cu un pachet de biscuiti bio, o salata de icre, mustarul ravnit si un borcanel de dulceata de… ardei iute. dulceata de ardei iute
Sa incep cu el. Ma mir si eu ce am putut sa fac: borcanelul cu dulceata de ardei iute cred ca a fost vrajit de l-am cumparat (eu nu mancam iute! Pana acum.). Abia astept sa gasesc ceva bun in care sa-l valorific (deja ma macina curiozitatea sa aflu ce gust are).

Salata de icre este nemaipomenita – si ma bucur tare mult ca acum stiu unde sa ma duc cand mi-e pofta de icre, caci prin supermarketuri nu am mai gasit de ani buni salata de icre gata preparata, cu gust si fara E-uri. Data viitoare cand ajung la Donia, trebuie neaparat sa o incerc pe cea din icre de stiuca.

biscuiti ecologiciBiscuitii ecologici de i-am luat sunt cu in (mai erau cu chimen, susan, dovleac sau floarea-soarelui). Nu mi s-au parut atat de extraordinari cum mi-au fost laudati. Totusi, sunt perfecti cand te-apuca pofta de rontait sau la un ceai aromat. Si cand vezi pe eticheta doar faina integrala, tarata, ulei de floarea-soarelui presat la rece, seminte de in si sare neiodata, parca nu-ti mai vine sa faci mofturi.
Pe lista mea de incercari culinare mai sunt o multime de bunatati: socata (ah, cum de nu m-am prins ca au socata!), siropul din floare de salcam, casul din lapte de capra cu praz, cascavalul cu busuioc, taieteii de casa cu hribi, zacusca de ghebe, ceapa confiata in vin rosu si neaparat deserturile. Asta e doar o lista restransa, bineinteles. Macar stiu ce caut cand ma voi mai duce pe acolo.

Cand am iesit din bacanie, nu am mers nici 50 de metri pe aceeasi strada si am dat de o alta firma, “Cadouri cu suflet”. Iarasi suflet? Prea mult suflet pe strada asta, mi-am zis. Si am facut la dreapta la prima intersectie, sa nu gasesc cumva vreun aprozar cu suflet sau vreo gogoserie cu suflet, ca apoi chiar m-as fi speriat tare si m-as fi crezut o insensibila.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!