Top 3 alimente subestimate in Romania

Ce alimente crezi ca exista la noi in tara, dar pe care noi, romanii, nu prea le bagam in seama?
Am incercat sa raspund mai intai eu la aceasta intrebare, si primele ingrediente care mi-au aparut in minte sunt:

1 Corcodusele

Top 3 alimente subestimate in Romania - corcoduse

© Uros Petrovic | Dreamstime.com

Ai mancat anul acesta corcoduse? Nu?! Dar in ultimii, sa zicem,… cinci ani? Nu prea ne dam in vant dupa corcoduse, desi in unele tari chiar se cultiva – nu doar cresc pe marginea drumului, ca la noi. De exemplu, in regiunea Lorraine, din Franta, se cultiva anual mii de tone de corcoduse, acest fruct fiind la mare cautare.
Cand eram mica, imi placeau corcodusele foarte coapte, aproape rosii, pentru ca erau dulci. Bunica folosea corcodusele necoapte pentru a acri ciorba, in loc de bors sau de zeama de varza. Le mancam si pe acelea cu placere, cand le gaseam in ciorba.
In Franta, se fac tarte cu corcoduse, gemuri, chiar si brandy.

2 Castanele

Top 3 alimente subestimate in Romania - castane

 

 

Recunosc ca am descoperit castanele comestibile in urma cu doar doi-trei ani. Mi s-au parut cam inecacioase, dar simt ca inca nu le-am studiat pe deplin. Tot vad la supermarket piure de castane, in borcan sau congelat, dar inca nu l-am incercat. Si este atat de la-ndemana!
Din castane se poate face bere, utila pentru cei cu intoleranta la gluten, si chiar lichior – din zahar, apa si brandy.

3 Levantica

Top 3 alimente subestimate in Romania - lavanda

© Neirfy | Dreamstime.com

Cati dintre noi au mancat dulceata sau inghetata de levantica? Sau macar miere de lavanda, care se gaseste la Plafar sau la Oliviers&Co. Ei bine, in Franta, in Provence, pot fi admirate campuri vaste de levantica (in jur de 20.000 de hectare!) si exista o intreaga industrie care o foloseste fie in alimente, fie in produse de ingrijire a corpului.
La noi abia daca vezi cateva batranele prin piata cu cosuri pline cu lavanda, care imprastie mirosul inconfundabil, la inceput de vara.

Care este lista ta cu alimente subestimate?

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

6 comentarii

  1. Cred ca la noi este subestimat(mai mult din snobism)orice aliment natural, de la tarani – de la legume si fructe pana la branzeturi si ierburi aromatice. Romanii nu prea cumpara astfel de produse in special (parerea mea) pentru ca nu arata „perfect”, precum chimicalele din supermarket-uri.

  2. @Roxana: In general, noua, oamenilor, ne plac lucrurile perfecte, frumoase. Dar se pare ca acest lucru ne induce in eroare cand vine vorba de alimente – se intampla ca multe ingrediente care arata bine sa nu fie bune pentru sanatate…

  3. Corcodusele chiar ca sunt subestimate. Imi amintesc ca atunci cand eram mica imi placeau la nebunie cele verzi, aproape crude. Din pacate n-am mai mancat de atunci…
    Piureul de castane e tare bun 🙂
    As mai adauga: ştevia, leurda, loboda.
    Am descoperit recent lintea si năutul, sunt delicioase

  4. @Andra: Ah, cum am uitat de verdeturile astea? De fapt, nu stiu daca in alta tara sunt apreciate la adevarata lor valoare. Eu abia anul acesta am descoperit leurda si imi place tare mult.
    Cand eram mica, bunica facea bors sau mancare de stevie. Mancarea semana cu cea de spanac, dar mi se parea mai aromata.
    De linte si naut, nu mai spun. Nu stiu insa daca se cultiva la noi in tara. Poate lintea sa se cultive prin gospodariile oamenilor. Imi place mult humusul adevarat, nu cel din supermaketuri.

  5. Elena, ca tot vine Craciunul, poate o sa vrei sa incerci castane coapte in cuptor. Eu mor dupa ele. Si eu le-am descoperit de curand. Am incercat si piureul de castane din magazin, dar nu mi-a placut. Parca nu e Craciun fara castane coapte (colindele americane sunt de vina). Le-am zarit deja in piata, dar nu le cumpar decat in apropierea iernii.

  6. @ioana_m: Da, e o idee tare buna. Chiar sunt curioasa cum sunt castanele coapte. Cred ca am mancat doar fierte. Abia astept!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!