Secretul unui gratar reusit sta in marinade

la gratar

Sa nu spui „niciodata”, niciodata. Mi-am confirmat vorba asta de duh inca o data, cand, fortata mai mult sau mai putin de imprejurari, am inceput sa mananc iarasi carne (justificari sunt, dar nici nu mai conteaza acum). Totusi, sunt in continuare in cautare de retete cu fructe si legume. Viata te poarta pe cele mai nebanuite carari si iti arata cat de gresit poti gandi la un moment dat despre tine, despre deciziile tale, despre felul cum iti (re)interpretezi experientele.

Lasand vorbaria la o parte, scriu acum despre o frumoasa zi de octombrie cand doi prieteni au venit in vizita sa ne arate trucuri pentru un gratar reusit. Nu mai facusem gratar, recunosc. Si nu mi se pare asa simplu. Caci imi doresc sa nu ard mancarea, dar, neaparat, sa reusesc sa o procesez termic suficient. In plus, sper sa aiba aroma. Din plin. Iar asta se poate daca folosesti marinadele potrivite.

Pe scurt, legumele marinate in otet balsamic cu lamaie, sare si piper, kebaburi, scaricica marinata in Tex-Mex, ketchup, dulceata de rosii (facuta de Ioana!), un humus extraordinar (l-as fi mancat numai pe el), tabouleh, lipii, pudding cu muuulta ciocolata si un fel de cidru fiert – ma repet cu placere: toate facute de Ioana. A fost bun-bun, atat de bun incat Costache a inceput sa-si manifeste independenta la masa (ohoo, imi doream asta demuuult!) si sa roada un os plin de arome.

bunatati facute de Ioana
M-am indragostit ireversibil de… lipii. Sunt exact ceea ce caut in aceasta perioada a vietii: retete superrapide si de efect.
Si cidrul a fost o revelatie. Ioana zice ca seamana cu un Winter Jack fara alcool. Asa o fi. Stie ea mai bine. Suc de mere fiert cu batoane de scortisoara, anason stelat si cuisoare – o idee buna, pe care am repetat-o facand acelasi lucru cu cateva kilograme de struguri.
A fost minunat! Multumim, Ioana si Matei!

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Pai? Cum asa? iar carne? :-(((((((((

  2. @Ana: Da, carne. Trist. Drum lung cu suisuri si coborasuri. Dupa 5 saptamani de stat in spital… Imi asum schimbarea. In sinea mea, sper sa nu dureze prea mult perioada asta.

  3. Sa stii ca si eu, acum multi ani cand am lasat carnea pentru prima data…am ajuns la spital…nu stiam pe atunci cum sa ma alimentez si am avut carente mari si m-am simtit rau. Tura asta, care dureaza de ceva ani de-acum…m-am dus la un nutritionist bun specializat in veganism si am invatat nutritie…am facut un bebe( vegetarian si el), acum sunt insarcinata cu al-2-lea, si in tot acest timp am fost si sunt vegetariana cu perioade vegane cu analize perfecte. mi-am invatat lectia ca sa zic asa 🙂 Cat traim invatam si important e sa urcammereu…oricat de desam mai si cobori 🙂

  4. @Ana: Nu am stat in spital pentru ca am renuntat la carne :). Ci pur si simplu a fost un context, inclusiv statul in spital din alte motive, care m-a constrans sa mananc din nou carne. Incerc sa inteleg experienta asta si sa mi-o asum. Cu siguranta voi mai incerca sa renunt la carne. Astept momentul :). Si, da!, mi-ar placea sa ma duc la nutritionist.
    Dar legat de copii, mi-e greu sa decid pentru ei. Gandesc, totusi, ca trebuie sa fie alegerea lor. Dar, deocamdata, sunt foarte mici.

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!