Round up de februarie: retete de pe alte meleaguri

E februarie si deja imi zboara gandul undeva departe, la tarmuri aurii strajuite de palmieri, la carari nebatatorite prin paduri inverzite, la cascade limpezi ca cristalul si la cate si mai cate minuni de care poti avea parte numai in vacanta. Si cum vacanta e cam departe, mi-am propus o calatorie culinara, nu mai putin fascinanta: un round up cu retete internationale.

arome internationale

Caci oricat as iubi bucataria romaneasca, nu pot sa nu ma bucur cand gust dintr-un tiramisu, coasant, pain aux chocolat, supa de linte, pizza, paste, humus, panna cotta, cheesecake, clafoutis, ecler (mi-ar lua, cred, cateva pagini sa le enumar pe toate cate le-am gustat) etc.

Asa ca am invitat cateva doamne, cu bloguri culinare minunate, sa ne aduca inspiratie: Diana (1001vegetarieni.ro), Ioana (Dragosteadinfarfurie.ro), Anca (Myclassiccuisine.blogspot.ro), Georgiana (Taietel.com), Diana (Disturbinglydelicious.ro), Alice (Tarabucatelor.ro).

baba ganouche cu rodie
”Putine mancaruri imi plac atat de mult ca aceste vinete. Fac cate un mare bol si e de mirare daca mai avem si a doua zi. Bineinteles, ador si faptul ca sunt atat de usor de facut :).”reteta vegetariana
Diana, 1001 Vegetarieni

 
Nachos
„Ador bucatariile internationale, mai ales pe cele care iti ofera belsug de arome care se imbina perfect. Reteta de nachos mi-a venit spontan in minte, desi de mult timp tanjeam dupa ei. E perfecta pentru oamenii lenesi (ma declar vinovata), pentru burlaci, pentru serile cu prietenii cand ai pofta de un pahar de vorba cu apropiatii. Serveste-i cu salsa si guacamole – facute in casa, clar – sau, pentru cazurile in care ”dieta incepe maine”, cu muuuulta branza maturata care se prelinge pe toate chips-urile proaspat scoase din cuptor. Iti dezvalui si un secret: straturile – un strat de chips, reteta vegetarianaun strat de topping-uri, apoi de la capat. Sa ai pofta!”
Ioana, Dragostea din farfurie

 
melomakarona
Melomakarona sunt un desert traditional grecesc in forma de ou. Ingredientele principale sunt faina/gris, zahar, coaja/suc de portocala, scortisoara si ulei. Dupa coacere, ele sunt scufundate timp de cateva secunde intr-un sirop, iar la final, decorate cu nuca.
Doua aspecte foarte importante in legatura cu aceste prajiturele: 1. desi fac parte din bucataria greceasca, ele nu sunt exagerat de dulci si 2. sunt atat de parfumate, incat nu te mai poti opri din mancat! Se creeaza acel echilibru perfect intre dulce si parfumul de portocala, ceea ce le face incredibil de bune.”
Anca, My Classic Cuisine

 
tian
”N-am fost niciodata un fan a filmului Ratatouille – ideea de sobolani in bucatarie nu m-a cucerit deloc – dar am fost curioasa sa fac acest fel de mancare mitic. Si cand l-am facut, m-am enervat foarte tare ca a trebuit sa calesc fiecare leguma in parte, caci nimic nu ma irita mai mult decat sa prajesc chestii si sa mi se umple ochelarii de aburi de ulei. Si am zis ca nu mai fac niciodata. Din fericire, am descoperit reteta de tian, o versiune reteta vegetarianadin Provence a ratatouille-ului, care implica mult mai putina calire si la fel de mult gust.
Georgiana, Taietel

 
Bonet
„Bucataria italiana este foarte aproape sufletului meu, fiind bucataria tarii in care traiesc de mai bine de zece ani. Caracterizata prin simplitate si prin calitatea ingredientelor, aceasta este foarte variata. Bucataria italiana nu inseamna doar paste si pizza, ci mult mai mult. Mi-e tare greu sa aleg o reteta, insa cred ca nu putem vorbi de Italia fara sa mentionam deserturile savuroase italiene, cum ar fi un dulce tipic piemontez, Bonet (pronuntat ”bunet”), un desert delicat si elegant, un mix de texturi si arome care se completeaza reciproc intr-o adevarata simfonie a gustului.”
Diana, Disturbingly Delicious

 
salata de linte si varza rosie
”Texturi diferite, parfum si arome diferite, o incantare a simturilor si o introspectie culinara in adancuri, cam asa s-ar traduce acest fel de mancare de sorginte iordaniana. Varza crocanta si linte pufoasa, ceapa macerata in zeama de lamaie si sumac, o deliciosenie ce iti va trezi simturile si te va transpune putin pe alte meleaguri. O salata de linte cu accente acrisoare, ce scoate in evidenta gustul fresh si fructat al sumacului. Perfecta!”reteta vegetariana
Alice, Tara bucatelor

Tu ce retete de inspiratie internationala gatesti?

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

2 comentarii

  1. Multumesc pentru invitatie, draga mea. Ce retete frumoase si colorate! SI cu ocazia asta am mai aflat si eu de inca doua bloguri curate si frumoase. Multumesc inca o data!
    O zi cu zambete colorate!

  2. Si eu iti multumesc mult, draga Alice! Ne aduci mereu inspiratie :). O zi minunata si tie!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!