Povesti cu cireasa chinezeasca, printi si imparatese

Cum ar fi sa descoperi un fruct care iti place foarte mult si, apoi, sa nu-l mai gasesti pe piata? Asa am patit eu cu litchi. L-am descoperit prin februarie in supermarketul de unde imi fac cumparaturi si, pana mai ieri, nici coaja de litchi!

Povesti cu cireasa chinezeasca, printi si imparatese

Zilele trecute, cand cautam cu totul altceva la raionul de fructe, mi-au iesit in cale mult-adoratele cirese chinezesti – pare-se ca asa li se mai spune. Daca litchi si-ar putea spune povestea, am asista la o telenovela in toata puterea cuvantului, cu iubire si cu intrigi savuroase. Asta pentru ca este un fruct care simbolizeaza iubirea.

Legenda spune ca un print chinez a sedus o imparateasa cu un cos de litchi – dupa ce am mancat, nu ma mir ca aceasta poveste sa aiba un sambure de adevar (apropo, samburele nu este comestibil!). Este unul dintre fructele folosite la nunti in China, simbolizand uniunea tinerilor casatoriti.

Probabil toate aceste relatari despre erotism pornesc de la culoare (roz spre rosu – pentru fructele proaspete), de la textura catifelata si de la gustul atat de placut, care aduce cu aroma de trandafir.

Fructele sunt niste sfere mici, acoperite de o coaja ferma, dar flexibila, care ascunde pulpa alb-translucida. La mijloc se afla samburele, care, avertizez din nou, nu trebuie mancat, pentru ca e toxic.

Litchi este bogat in vitamina C si in saruri minerale (“Enciclopedia Alimentelor”, ed. All, 2008). Consumul in exces poate avea efecte adverse, dar nu cred ca e vreun risc sa mananci prea multe, avand in vedere pretul lor…

Pentru ca e atat de cald afara, gandul imi zboara la o inghetata cu litchi. Desi s-ar putea sa nu fie atat de extraordinara precum fructul crud.

Foto: Yinghua | Dreamstime.com
Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. eu am descoperit litchiile cand m-am mutat in franta, pe aici se gasesc in fiecare supermarket, dar numai iarna, atunci e sezonul lor. dar ai dreptate, sunt super, eu mananc uneori cate un kilogram cand gasesc:)

  2. Ai doar grija la cantitate. Am citit ca pot avea efecte negative daca mananci in exces. Parte rea e ca nu prea stiu ce inseamna… exces, in cazul lor.

  3. Interesant, nu auzisem pana acum de litchi, dar arata delicios :). Unde se poate gasi mai exact? Nu am vazut pana acum in supermarket.

  4. Eu l-am cumparat de doua ori din Carrefour Colentina. Nu are tot timpul. Dar sunt sigura ca poate fi gasit si in alte hypermarketuri. Daca gasesc in alta parte, dau de veste :).

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!