Mananca goji si prinzi suta de ani

De curand am descoperit un fruct de padure despre care se spune ca are proprietati miraculoase. De fapt nu l-am descoperit eu, ci mi-a spus Oana de el. Se numeste goji si povestea lui incepe undeva in Tibet, unde oamenii care-l consuma zilnic traiesc chiar si 100 de ani.

Nu-mi propun sa traiesc 100 de ani, dar imi propun sa am si eu, din cand in cand, niste goji la micul dejun, alaturi de fulgi de ovaz, migdale, stafide si, uneori, de ciocolata neagra rasa. Pentru asta, trebuie sa gasesc plafarul sau farmacia naturista care vinde asa ceva. Asta, in Bucuresti.

Mananca goji si prinzi suta de ani

Ca pana acum stiu doar de plafarul din centrul Alexandriei, EdoPlant, langa posta, vizavi de Carrefour, unde poti gasi toate minunile, inclusiv merisoare confiate, tapioca, lapte praf din soia, fara lactoza, tarate de ovaz, sare de mare fara aglutinanti, fina sau grunjoasa, ulei de seminte de struguri, presat la rece; linte; naut; cuisoare; ghimbir confiat; produse apicole.

Aici am aflat ca berea de ghimbir, care, de fapt, nu contine alcool, este antioxidanta, previne raul de masina si de miscare, in general, reduce riscul formarii de cheaguri de sange. 1kg de goji costa 75 lei, iar 100g, 10 lei.

Seamana putin cu niste stafide mai turtite si rosii si au gust dulce-amarui.

Dincolo de lista interminabila de beneficii ale acestui fruct (de la capacitatea de a mentine sanatatea la aceea de a vindeca chiar si cancerul), mai trebuie spus un lucru. Desi, in prezent, acest fruct traieste fericit in Tibet, Himalaya, Mongolia, il putem invita si pe la noi prin tara.

Am citit asadar ca poate fi cultivat chiar si in Romania, ca este rezistent la temperaturi extreme. Asa ca o sa fac ceva investigatii, sa vad daca pot sa il cultiv si la mine in gradina. Merita. Daca ma gandesc ca e fructul cel mai bogat in antioxidanti. Daca mai vrea cineva sa incerce sa cultive goji, trebuie sa stie ca nu se culege cu mana, pentru ca se oxideaza.

Foto: Dreamstime
Foto header: Pixabay

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

7 comentarii

  1. Am vazut la plafarul de vis a vis de statia de metrou Pipera. Pe langa goji, au tot ce se gaseste si in Alexandria. :)Data viitoare incerc si eu plafarul din Alexandria.

  2. Se cultiva si in Romania cu succes, mai precis la ferma Bancescu, in satul Poiana, langa Constanta. Deocamdata nu e in vanzare, fiind primul an de rod, insa eu (fiica cultivatorilor trebuie sa fie privilegiata, nu?) am mancat primele fructe si erau foarte bune. De anul viitor probabil vor fi si de vanzare.

  3. Abia astept ca anul viitor sa fiu si eu o cumparatoare… privilegiata. Mai ales ca o cunosc pe fiica cultivatorului :).

  4. Am vazut abia acum articolul asta, intortocheate-s caile internetului 🙂 . Uite, in replica – concluzia e ca le poti gasi si la Pukka Food. Poate ne mobilizam reciproc si facem o „cura” din asta minune 🙂

  5. @Alexandra: suna tare bine o cura cu goji. Pai hai sa ne facem un plan de bataie :).

  6. Fructe uscate goji din Hymalaya crescute fara pesticide am cumparat de la magazinul de produse bio si naturale Biocarmen din Galeria Real Galati
    Au si suc de goji 100% natural.
    http://www.biocarmen.ro

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!