Fall Round Up: Bunatati de toamna care ne hranesc cu adevarat

Toamna traiesc un amestec de entuziasm, dar si de usoara teama de necunoscut, pentru ca acum mi se intampla de obicei sa incep ceva nou (Cati ani de scoala intra in categoria asta! Sau ce inseamna sa devii parinte pentru prima oara?! Apoi pentru a doua oara :));
bunatati de toamna
de nostalgie fata de copilarie, cand casa bunicii era invaluita intr-o multime de miresme, caci ea pregatea atatea bunatati pentru iarna; de smochinele pe care le mancam direct din pom; sau fata de momentul  culesului strugurilor, cand ne strangeam toti in micuta vie a familiei si munceam ca niste furnicute, rasplata fiind, pe loc, un pahar de must, atat de ravnit in restul anului, si, mai tarziu, vinul, care umplea camara pana la urmatoarea recolta.

Nu-mi place sa ma gandesc deloc la frig (sunt nascuta in mijlocul lui iulie!), la zile ploioase, cand vantul iti zboara umbrela, nici la noroi pana la genunchi sau la lucrari de control si examene. Dar parca totul paleste, ramane ca un zumzet nedefinit in fundal, cand vine vorba de un pahar de must, o supa-crema de dovleac, un mar copt umplut cu nuci si scortisoara, dovleac la cuptor cu miere, curmble de pere, tarta cu smochine… Cum sa nu iubesti toamna, oricât de mohorata ar fi?

Asa ca, in miez de toamna, m-am gandit sa organizez un Round UP la care am invitat sa participe cativa dintre bloggerii pe care ii apreciez si care ne vor da in continuare idei… aromate despre cum sa ne bucuram si mai mult de ingredientele atat de minunate pe care le gasim acum prin piete, raspunzand la intrebarea: ”Ce mancare de toamna te face sa te simti hranit cu adevarat?”.

Le multumesc lui Alex (Bucataria familiei mele), Laviniei (Bucatar sub acoperire), lui Mazi (Mazilique), lui Jo (Taietel) si lui Alice (In tara bucatelor), care au acceptat sa ne vorbeasca putin despre bunatatile pe care le pregatesc in perioada aceasta.

 

Mar coptFoto alexjuncu.ro

”Nu stiu daca exista un anume fel de mancare care sa amplifice toamna, dar cu siguranta exista un fall kickoff: dovleacul, cartofii dulci, ciupercile, merele, strugurii, smochinele care, pregatite intr-un anume fel, aduc a toamna. Nimic nu se compara cu un mar copt umplut si stropit cu miere sau cu niste struguri pe bat. Ca sa nu mai vorbim de supa crema de dovleac copt sau minunata tarta cu smochine sau aaaaa stiu un cheesecake cu cartofi dulci. Toamna este despre arome si miresme!!”
Bucataria familiei mele, alexjuncu.ro

Bucatar sub acoperire_supa de dovleacFoto bucatarsubacoperire.blogspot.ro

”Ce ma hraneste cu adevarat toamna este o supa cremoasa si consistenta, servita fierbinte. Iar aceasta supa crema de dovleac cu gorgonzola e preferata mea in acest sezon. A fost prima reteta in care am incercat dovleacul altfel decat in clasica placinta si m-am indragostit de rezultat.”
Bucatar sub acoperire, bucatarsubacoperire.blogspot.ro

Mazilique_salata de grau si telinaFoto mazilique.ro

”Am ales o salata de grau cu ciuperci si dressing de ceapa si telina. E foarte consistenta, dar e light, healthy & fresh.”
Mazilique.ro

Taietel_salata calda de dovleacFoto taietel.com

”Pentru mine toamna inseamna dovleac si am gasit moduri nesfarsite de a-l include in toate felurile, de la aperitive la deserturi. Salatele calde sunt preferatele mele pentru ca au si dovleac copt, si verdeturi, care se leaga foarte bine cu o vinegreta acida. Fac doua variante bune, una cu telemea, alta cu linte si crutoane, si nu cred ca exista alt fel mai indestulator toamna. Si nici macar nu sunt vegetariana!”
taietel.com

In tara bucatelor_Cartofi-copti-in-coajaFoto tarabucatelor.ro

”Toamna ma duce departe spre copilarie, spre o perioada cu multe emotii, cu multi prieteni, cu multe rasete. Toamna incepe pentru mine cu acea senzatie de umezeala si frunze aramii curgandu-mi pe umeri, cu fumul caselor inaltandu-se spre nori, incercand sa inhate soarele ce nu indrazneste sa se arate, cu mirosul frunzelor arse si-al cartofilor copti. Caci da, mie toamna imi aduce aminte de vremea in care niste mici numere matricole insirate pe-o tarla scormoneau in pamant si adunau in galetuse o bijuterie a pamantului: cartoful. Si unicul meu moment de relaxare din acele zile umede era sa strangem grupul de copii si sa ne coacem cativa cartofi sub paiele palpaind. Radeam fara griji, ne veseleam si ne infruptam din acei simpli si deliciosi cartofi copti in coaja, presarati cu cateva cristale de sare grunjoasa pastrate intr-un flacon alb de plastic.
Si de atunci, in fiecare toamna, cartofii copti in coaja, strapunsi in doua, patrunsi de unt si presarati cu sare, ma fac sa ma simt copil, sa ma simt hranit… vesel… implinit.”
In tara bucatelor, tarabucatelor.ro

chicineta_dovleac coptFoto chicineta.wordpress.com

”Pentru mine, mijlocul toamnei inseamna dovleac copt. Aceasta reteta, inspirata dintr-o carte a Nigellei, e simpla şi, ca bonus, include alte doua ingrediente favorite: ardei iute şi gorgonzola care se topeşte pe dovleac.”
chicineta.wordpress.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!