Daca stii sa-ti aranjezi alimentele, iti protejezi familia

Am inceput saptamana trecuta sa povestesc despre importanta curateniei in bucatarie. Nimic nou – s-ar spune. Poate nu e nimic nou, poate, de fapt, nu acordam suficienta importanta lucrurilor pe care le stim deja, dar care sunt extrem de importante.

daca stii cum sa-ti aranjezi alimentele

Cum aranjam mancarea in frigider si cat de important e sa respectam anumite reguli? Pai e, foarte important, daca nu vrem sa imprastiem bacteriile care cauzeaza E.coli, Salmonella, Listeria etc. Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar unele bacterii afecteaza chiar si sistemul nervos. De exemplu, in cazul unui nou-nascut infectat cu Listeria pot fi consecinte dezastruoase pe termen lung, cum ar fi retard, paralizie, orbire sau surditate. Se gaseste in apa si in sol si de aceea poate contamina carnea crud`, legumele negatite, laptele crud. Vestea buna e ca poate fi distrusa prin pasteurizare si gatire.

Lista cu bacterii si boli este lunga. Nu trebuie sa o tinem minte si nici sa fim medici ca sa ne aparam de ea. Trebuie doar sa tinem cont de cateva reguli de igiena.

Deci sa ne intoarcem la depozitarea si manipularea alimentelor:

  • foloseste un tocator pentru alimente proaspete si altul pentru carne cruda, fructe de mare sau oua
  • foloseste farfurii si ustensile separate pentru alimente gatite si pentru cele crude
  • spala foarte bine farfuriile si ustensilele pe care le-ai folosit pentru carne cruda, fructe de mare, oua
  • daca un tocator pare foarte uzat sau are santuri greu de curatat, arunca-l si cumpara-ti altul!
  • cand esti la cumparaturi, separa in cosul tau carnea cruda, fructele de mare si ouale de celelalte alimente
  • la casa, asaza carnea cruda si fructele de mare in pungi separate, ca sa eviti sa se scurga din sucurile lor printre celelalte alimente
  • in frigider, asaza carnea cruda, fructele de mare, ouale in recipiente separate sau in pungi de plastic care se inchid ermetic, din acelasi motiv, precizat anterior: pentru a preveni scurgerea sucurilor peste alte alimente; mai mult, daca nu ai in plan sa le folosesti in cateva zile, mai bine congeleaza-le
  • pastreaza ouale in cartonul original, in compartimentul central, nu pe usa frigiderului

Ca sa tii minte mai bine ideea asta cu separarea, merita sa urmaresti filmuletul (USDA FoodSafety). Ideea e sa nu lasi gaina sa-si faca de cap :).

Foto: Pixabay.com


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!