Ce alegem intre unt si margarina

unt sau margarina
© Marazem | Dreamstime.com

Am gasit un articol de interes despre controversa “unt vs margarina”. Sa alegem un produs natural, dar care are multe grasimi saturate si colesterol? Sau unul sintetic, dar care are acizi grasi nesaturati, printre care si pretiosii Omega-3?
Apreciez articolul din punct de vedere jurnalistic, insa nu pot sa aleg ferm intre unt sau margarina dupa lecturarea lui. Nu sunt chimist, habar nu am care sunt procedeele prin care se produc cele doua alimente si ce contin ele, dar sigur stiu ca trebuie sa imi conduc existenta dupa urmatoarea afirmatie, gasita chiar printre numeroasele comentarii contradictorii la acest articol: “nu exista produse daunatoare, ci doar cantitati daunatoare”. Cu alte cuvinte, atentie la cantitati!

In alta ordine de idei, voi trai tot timpul gandindu-ma la vorbele lui Michael Pollan, din cartea “In apararea mancarii”, aparuta la Ed. House of Guides: “Frumusetea unui aliment procesat precum margarina consta in faptul ca poate fi revizuit la nesfarsit, astfel incat sa triumfe si in fata celei mai jenante rasturnari de situatie din gandirea nutritionista – inclusiv in fata adevarului suparator ca ingredientul ei principal ar fi cancerigen sau ar putea provoca infarctul.” (era vorba despre eliminarea grasimilor trans la care se ajungea prin hidrogenare, mai periculoase decat cele saturate). Asa ca acum grasimile trans au disparut, dar margarina continua sa existe, imperturbabila si aparent de neinvins”.

Astept cu nerabdare sa vad ce proprietati o sa mai castige margarina de-a lungul timpului, cum se va mai metamorfoza ea. Sa fie ceva vitamine? Sau fitosteroli? Poate doar niste minerale…


Share/Bookmark


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

8 comentarii

  1. Singura diferenta dintre plastic si margarina este o molecula. Pentru procesarea margarinei se foloseste petrol. Tatal meu glumeste mereu „cum sa nu fie margarina naturala? doar petrolul se extrage din pamant.”
    Un mic experiment: daca punem intr-un colt de curte o bucata de unt si una de margarina, untul va disparea destul de repede sau se va strica. De margarina nu se va atinge nici o vietate si va razista luni bune. Asa ca, mai bine mancam unt in cantitati mici 🙂

  2. (oricum colesterolul din alimentaţie are prea puţin de-a face cu bolile noastre. oxidarea lui e problema. or, oxidarea ni se trage în primul rînd de la carbohidraţi şi de la grăsimile polinesaturate…
    …şi-apoi, de ce nu ghee?)

  3. Acest domn Pollan este absolut genial, mi-a placut enorm contributia lui in realizarea documentarului „Food, Inc.”. A spus la un moment dat in film ca a ajuns sa scrie despre provenienta mancarii si m-a pus pe ganduri….asta fac acum multi autori…de ce s-a ajuns la necesitatea de a citi din carti astfel de lucruri care sunt defapt naturale in esenta lor de mii de ani dar nu de 100 incoace ?

  4. @Roxana: pe scurt, parerea mea, este ca natural ar fi sa mancam produse cultivate de noi in propria gradina :).
    Altfel, comercializarea alimentelor este, pentru vanzator, in primul rand business… (si va fi interesat 1) sa nu i se strice marfa – deci va avea nevoie de conservanti; 2) sa vanda cat mai mult – deci sa atraga prin gust si aspect – va avea nevoie de alte substante care mai de care mai chimice…)

  5. Sunt total de acord cu tine. Cu toate astea, poate unii nu au timp sau chiar loc sa cultive indeajuns pentru a-si hrani familia. eu de exemplu, stau la blog si cati altii ca mine… Aici intervine nevoia de a avea agricultura sustenabila. Nu ma deranjeaza sa cumpar legume de la un taran care stiu ca le cultiva fara chimicale si nici pe el nu-l deranjeaza sa aiba zilnic piata de desfacere (face bani si nu i se strica alimentele). Doar ca ideea pare sa nu prinda….Problema e ca schimbarea trebuie acum sa porneasca de la consumator, deci de la fiecare dintre noi…dar cand ma uit la cumpara oamenii din jur…am senzatia ca aceasta posibilitate se apropie vertiginos de vis decat de realitate practica

  6. @Roxana: Asa este! Schimbarea ar trebui sa porneasca de la consumator. Iar comportamentul lui e determinat de o multime de factori: de cultura, de educatie, de influentele din mass-media, de nivel financiar-economic…

  7. Da, exact…dar atat timp cat lui i se influenteaza mediul…daca are un salariu de nimic, daca e fortat sa triasca mizerabil, daca se uita la de-al de OTV si asa mai departe…e un cerc vicios…sper sa gasim odata calea de iesire..

  8. @Roxana: Bine spui! Din nefericire, eu nu vad cum am putea gasi calea spre iesire…

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!