Bucataria, gazda buna pentru bacteriile care te pot imbolnavi

Te-ai gandit vreodata cat de curate (sau de murdare!) sunt ustensilele tale de bucatarie, produsele din frigider care au ambalaje, masa pe care mananci si tocatorul pe care pregatesti alimentele? Daca o suprafata pare curata, asta nu inseamna ca nu a fost invadata de bacterii!

bucataria

Ei bine, durerile de stomac, indigestiile, enterocolitele si alte bune prietene ale lor pot fi prevenite prin reguli de igiena stricte pe care trebuie sa le respectam atunci cand vrem sa ne pregatim singuri mancarea.

Pentru ca mi s-a intamplat de cateva ori sa ma doara stomacul foarte rau, sa fiu bolnava cateva zile din cauza unui aliment alterat, am hotarat ca de acum incolo sa postez macar o data pe saptamana informatii care sa ne ajute sa pastram mult mai bine igiena in bucatarie.
Desi ni se pare ca aceasta treaba e la mintea cocosului, sunt o multime de detalii legate de curatenie si de igienizare pe care multi dintre noi nu le stim.

Mitul cu sucul de lamaie si sarea

De exemplu, exista mitul conform caruia sucul de lamaie si sarea pot igieniza tocatorul (sursa Food Safety Education).
Igienizarea este procesul prin care se reduce numarul de microorganisme care se afla pe o suprafata pana la un nivel redus de risc al imbolnavirii prin consumarea unui aliment alterat. Sucul de lamaie si sarea nu pot face asta.

Cum tinem tocatorul departe de microbi, pentru a ramane sanatosi

    • Pentru a igieniza un tocator, dar si alte suprafete, este nevoie de o substanta dezinfectanta diluata in putina apa: mai intai trebuie spalat in apa fierbinte si detergent de vase; apoi se igienizeaza cu o solutie diluata de clor: 1 lingura de clor fara miros (nu mai mult) la 3,7 litri de apa; solutia trebuie sa stea pe suprafata cateva minute; apoi tocatorul se clateste bine si se sterge cu un servet de bucatarie din hartie
    • Ideal este sa nu folosim acelasi tocator pentru a taia atat carne, cat si alte ingrediente
    • Tocatorul trebuie spalat imediat dupa ce l-am folosit
    • Putem sa-l frecam cu lamaie pentru a-i improspata mirosul

Foto:Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!