Laptele matern influenteaza preferintele culinare de mai tarziu ale copilului

Laptele matern influenteaza preferintele culinare de mai tarziu ale copilului

Daca esti viitoare mamica sau ai un bebe de cateva luni, cum crezi ca se vor forma preferintele culinare ale copilului tau? Probabil nu vrei sa urasca morcovii si nu-ti doresti sa saliveze dupa hamburgerul de la fast-food. In acest caz, trebuie sa acorzi atentie propriei diete, in perioada alaptarii. Asta pentru ca oamenii de stiinta sustin ca tot ce mananca mamele influenteaza gustul si compozitia laptelui matern, iar aceste arome transferate laptelui matern formeaza preferintele culinare ale adultului de mai tarziu (sursa abcnews.go.com; BBC Science Focus Romania).

Curiosi sa afle ce gust simt bebelusii si cand, cativa cercetatori danezi din Copenhaga au facut un studiu: au hranit cu capsule avand arome diferite 18 mame care alaptau (tin sa precizez ca nu erau pe o nava spatiala, daca, cumva, la asta te-ai gandit). Apoi, au luat mai multe mostre din laptele matern, pe parcursul zilei, si au descoperit ca mancarea mamei da aroma laptelui matern in interval de 8 ore. De exemplu, chimenul (ala nesuferit de il gaseam pe saratelele din copilarie si incercam sa-l dau la o parte) se simte puternic in laptele matern dupa 2 ore. Menta a aparut in lapte in concentratie mai mica, dar mult mai tarziu, la 6 ore dupa ingerare. Banana insa nu si-a facut deloc simtita prezenta in laptele matern (ce pacat!). Toate aromele disparusera din lapte dupa opt ore.

Helene Hausner si echipa sa au mai sustinut ca este posibil ca bebelusii hraniti la san sa fie mai receptivi la arome decat cei hraniti cu biberonul (www.medicalnewstoday.com). Cei din prima categorie, cand trec la hrana solida sunt mult mai dornici de experiente culinare decat primii.

Daca mamele consuma o varietate mare de alimente, atunci copiii, probabil, se vor aventura sa guste si ei cat mai multe arome.
Una dintre mamele participante la studiu a observat ca, de fiecare data cand manca usturoi, copilului sau ii era mai sete.

Chiar daca studiul poate parea putin iesit din comun, laptele matern nu numai ca poate provoca mai multa sau mai putina placere bebelusilor in timp ce mananca, ci poate avea o importanta deosebita pentru sanatatea lor.

suc de morcovi

 

Pediatrii de la Spitalul de copii din Philadelphia au facut inca un studiu: au dat unor mame sa bea suc de morcovi, iar altora nu. Copiii care au baut lapte matern de la mamele care primisera suc de morcovi au fost mult mai receptivi la morcovi cand au trecut la mancarea solida. Asa ca, daca vrei ca piciul tau sa manance cat mai multe legume, acum stii ce ai de facut: apuca-te de mancat morcovi, verdeturi si fructe si uita de alimentele hiperprocesate.

Foto: © Dmitriy Melnikov | Dreamstime.com

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!