Retete delicioase pentru copii si… pomisori de plantat

Daca ai intrat in pana de idei si nu stii ce sa mai gatesti pentru copilul tau, daca vrei sa-i oferi sansa de a experimenta noi arome sau pur si simplu bate la usa diversificarea bebelusului tau si nu stii care sunt primii pasi, citeste mai jos despre cartea care isi va gasi locul la tine in bucatarie. cartea retetelor pentru bebelusi si copii
Eu fac parte din ultima categorie de mamici, asa ca sunt la capitolul „primele lingurite de piure din viata baietelului meu”. Desi putin dezorientata si nelinistita la inceput, mi-a mai venit inima la loc cand am rasfoit „Cartea retetelor pentru bebelusi si copii”, de Bridget Wardley si Judy More, de la Editura All.
Am inteles inca de la primele pagini ca nu am de ce sa ma sperii, ca voi patrunde intr-o frumoasa calatorie culinara, de descoperire si de construire a gusturilor culinare ale prichindelului. Aici am gasit notiuni de baza: de la modul cum trebuie combinate alimentele pentru o alimentatie sanatoasa la cum sa invatam bebelusul sa manance. Am studiat cu atentie apoi partea a doua, in care este explicat simplu si clar cum sa-i oferi bebelusului primele alimente, ajutandu-l sa-si formeze o atitudine pozitiva fata de mancare, care il va insoti in primii ani de viata si chiar mai tarziu. Caci primele mese nu ii ofera doar nutrienti, ci si experiente noi care il vor calauzi si ii vor modela relatia cu mancarea.

Dar sa lasam teoria deoparte si sa ne delectam cu cele… 365 de retete, care mai de care mai apetisanta. Ce ziceti de niste Friganele cu scortisoara? Sau de niste Pachetele Teriyaki cu somon si portocale, ori de niste Prajituri apetisante cu visine? Le gasiti pe toate in carte, alaturi de multe alte retete delicioase, organizate in functie de varsta copilului.
mango
Cum la mine in bucatarie tocmai poposise un mango mare si copt, am dat fuga la indexul de la sfarsitul cartii (care este un instrument foarte util atunci cand cauti ceva anume) si m-am oprit la Iaurt cu mango de la gheata. Recunosc ca nu e pentru bebe, a fost doar pentru noi, cei mari, chiar daca am trecut de ceva vreme de varsta de 6 ani. Dar a fost atat de bun, de cremos si de racoritor, ca l-am savurat cu placere chiar in miez de iarna.

Si uite asa, din dorinta de a participa la Campania vALLuntar, initiata de Grupul Editorial All, cu sprijinul ROMSILVA, am ajuns sa rasfoiesc aceasta carte perfecta pentru mine cam 6 ani de acum incolo.
In plus, legat de campanie, in afara de recenzii la carti, se va mai intampla un lucru minunat: pentru fiecare 15 comentarii la prezentarea unei carti, va fi plantat un pomisor. Prin urmare, cu sprijinul vostru, impartasind experientele legate de mancare ale micutilor vostri, vom aduce mai mult verde pe aceste meleaguri.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

15 comentarii

  1. A fost cartea mea de „capatai”. Dupa ce am descoperit-o, n-am mai avut nevoie sa cumpar altele despre diversificarea alimentatiei. O recomand tuturor mamicilor, mai ales la primul copil. 🙂

  2. Eu n-am inca un prichindel, dar ma pregatesc din timp pentru cand o sa fie nevoie. In plus, pentru mine e o provocare sa stiu sa fac mancare „child friendly” – doar se stie ca cei mici nu suporta aromele prea intense si ca sunt cei mai mari critici.

    Iti doresc succes cu diversificarea si astept povesti hazlii (cu siguranta o sa fie) 🙂

  3. Reţetele par delicioase, cred că sunt perfecte şi pentru adulţii pofticioşi 😀

  4. Diversificarea hranei bebelusului e o mare piatra de incercare pentru fiecare mamica. Ai surprins ce era mai important: aceasta noua aventura trebuie sa fie sub semnul „sanatosului”, dar sa ofere si incantare a simturilor. E importanta combinarea alimentelor: de exemplu, digestia e ingreunata daca oferim cereale cu lactate, pe cand e totul foarte bine daca vom combina cerealele cu sucul sau piureul de fructe… Bafta tuturor mamicilor la acest inceput de drum si mai ales… multa rabdare !

  5. Gusturile culinare din copilărie, în mare parte, sunt cele de astăzi. Asta nu înseamnă neapărat că asta este ceva de bine :). Mă dau în vânt în continuare – fără titlu de glorie, dar n-am ce face 🙁 – după cartofi prăjiți, mâncați simultan cu o mămăliguță cu brânză (asta mai merge) și cu două ouă făcute ochiuri. Mâncarea aceasta o numeam „tranzit”. De ce? Pentru că făcea mereu trecerea de la spanac (două zile) la tocană de legume (următoarele două zile) sau de la varză călită cu friptură de porc sau piure de cartofi cu aceeași friptură, la pilaf cu pui, ciulama sau la alte minuni pe care nu le înțelegeam și, pe cele mai multe, nu le suportam. Oricum, după supe și ciorbe nu mă omoram, cum nu o fac nici acum. Specialitatea mea de mâncău profesionist era și este desertul. Nu intrăm în amănunte, dar un ecler nu l-aș da nici pe un suc de portocale, în condițiile în care pe acesta din urmă îl dau pe gât cu ochii închiși, începând să-l savurez abia de pe la al treilea pahar. Ca sfat din experiență, apropo de tema cărții propuse, se rezolvă totul, cu condiția să nu forțați. Copilul mic va mânca orice, dar nu din prima. În prima zi nici nu va vrea să deschidă gura la vreo noutate, a doua zi pune limba, iar a treia zi, cu puțin noroc, ia o linguriță. Între timp, fiți atenți/atente și savurați-i fiecare grimasă, fiecare strâmbătură, chiot, întrucât el chiar crede că vreți să-l otrăviți :). Fiecare dintre aceste episoade trebuie văzut ca o victorie de etapă. Dacă-l forțați, s-ar putea să evite acea mâncare toată viața. Acum încep să înțeleg de ce nu mănânc sarmale…

  6. o alegere foarte inspirata , mai trec pe aici 🙂

  7. Sa fie intr-un ceas bun cu diversificarea! Presupun ca daca aflam de aceasta carte mai devreme imi era si mie mai usor sa incep a obisnui copilul cu alte alimente decat laptele, dar mai am timp pt a o incerca si de acum incolo 🙂 trebuie gasita 🙂
    Cat despre pomi, MAI E NEVOIE DE 7 COMENTARII SI AVEM 1 POM! Nu va leneviti si scrieti )))

  8. Foarte frumoasa recenzia ta:). Si utila alegerea!
    Spor la plantat copaci:)

  9. Eu recunosc că, după câteva luni de mâncăruri de bebeluş atent preparate, eventual inspirate din cărţi speciale de reţete, am renunţat -din lipsă de timp, aveam mult de lucru – iar bebeluşul, de pe la 10-11 luni a început să primească din mâncarea noastră şi a fost foarte mulţumit (şi noi la fel). Pentru noi reţetele speciale rămân acum un răsfăţ din când în când pe care, de obicei, îl gătim împreună (adică bebe de 2.4 ani şi mama) şi devine joc (exp. mama „şi dacă nu ne iese reţeta”, bebe „o mănânc eu pe toată”). A rămas fascinat când i-am propus să gătim banane prăjite şi nu s-a dezlipit de blatul de la bucătărie cât a durat toată afacerea.

  10. yamyy.. mi-as dori sa fiu si eu bebelus :))

  11. Pare o carte foarte interesanta!O voi achizitiona in curand!

  12. Ce buna idee cu mango, cred ca n-am mai mancat de anul trecut…

  13. Imi este dor de prajiturile cu visine ale mamei…imi este dor sa fiu bebelus 🙂

  14. Si mie imi place ideea!

  15. Mie cel mai mult mi-a placut ca mi-a reamintit de bunataturile copilariei!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!