Sa nu ne temem de E-uri, ci sa le intelegem (?!)

cupcake cu E-uri
Asta incearca sa ne convinga specialistul in gastronomie Stefan Gates, care a realizat un documentar pentru BBC “E Numbers: An Edible Adventure” (E-urile: o aventură comestibilă) – sursa dailymail.co.uk.

Ca sa stam “linistiti”, Gates ne asigura ca exista aproximativ 500.000 de chimicale naturale in dieta noastra.
Rosiile, de exemplu, contin 7 E-uri, printre care si carotenul (E160a). Aceasta substanta nu e considerata totusi E pentru ca nu a fost adaugata, dar indeplineste aceleasi functii si corpul o metabolizeaza la fel, sustine Gates.
Personal, nu sunt de acord cu asa ceva.

Una este sa existe o combinatie de substante in stare naturala si alta este sa extragem noi o substanta si sa o adaugam in laborator altui produs. Chiar daca este vorba despre aceeasi substanta (carotenul, sa zicem), in alta combinatie nu cred ca are aceleasi functii si nu este metabolizata la fel. Incercam sa imitam natura, dar este imposibil sa ne ridicam la nivelul ei!

Intr-un experiment, Gates a incercat sa contrazica convingerea potrivit careia mancarea naturala are gust mai bun. Experimentul a avut loc la Universitatea Reading si a constat in degustarea de mazare din conserva (sursa: findarticles.com).

Mazarea a fost incalzita la 121° C pentru a distruge enzimele si bacteriile, apoi a fost impartita in doua gramezi: una verde-pal, pentru ca procesul de incalzire a inlaturat culoarea, si alta verde intens, obtinut prin adaugarea a doi coloranti, E102 si E133.

Studentii au gustat din cele doua gramezi si au afirmat ca mostra de culoare verde intens era mai gustoasa. Gates sustine astfel ca mancarea naturala nu are neaparat un gust mai bun decat cea cu E-uri si ca un gust mai bun inseamna mai multa culoare.

In primul rand, ma intreb acum cat de “naturala” era mazarea din conserva incalzita la 121° C? In al doilea rand, este firesc ca gustul sa depinda in mare parte de interpretarea pe care o da creierul perceptiei vizuale – ceea ce arata mai bine va fi, cu siguranta, interpretat ca fiind mai bun.

Aici apare si capcana: daca produsele alimentare au coloranti care pacalesc ochiul si, implicit, creierul, cum putem face alegeri sanatoase?

Gates sustine ca “nu trebuie sa ne temem de E-uri si ca trebuie sa le intelegem”. Sunt de acord ca trebuie sa le intelgem, insa cred ca trebuie sa ne temem de ele in continuare…

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

1 comentariu

  1. Monsieur Gates n-are decat sa se imbuibe cu cate E-uri vrea. 🙂 Cred ca doar cineva foarte naiv ar putea sa creada asa ceva sau cineva care oricum se indoapa cu chimicale si atunci se va bucura ca in sfarsit cineva a venit cu teoria asta!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!