Painea, ca delicatesa

focaccini cu rosii cherry
De la un timp incoace, ma pasioneaza painea. Nu, nu stiu sa fac paine, dar sunt in cautare de noi magazine unde se gaseste paine buna, gustoasa, cu ingrediente de calitate si cat mai diferite (daca are si niste masline, ierburi sau smochine prin ea, e perfect!).

Am avut o experienta placuta la Russe, unde am mancat o foccacia extraordinara, unsa cu usturoi, atat de buna ca putea fi mancata si goala. Mai aveau cu branza sau cu cascaval.

Apoi, in Nessebar, m-am delectat cu alt tip de foccacia, de data aceasta cu rozmarin – apetisanta, crocanta, dar nu la fel de savuroasa cum a fost cea cu usturoi.

De curand, am descoperit in Bucuresti o “Focacceria Genovese”. M-am bucurat sa gasesc aici cornuri pufoase, sa vad painea scoasa din cuptor si sa imi incant papilele gustative cu niste focaccini cu masline si rosii. Totusi, as fi asteptat mai mult de la ea: in primul rand, mi s-a parut cam sarata; apoi am tot mestecat, sperand sa dau de vreun gust mai pregnant (de masline, rosii), iar in al treilea rand, in loc de rosiile cherry, as fi fost foarte fericita sa gasesc niste rosii uscate la soare. Pana una-alta, o sa mai incerc si alte produse de la ei. „Pane, amore, e…” se numeste locul si e aproape de centrul vechi, la iesirea din Pasajul Sf. Gheorghe.

Share/Bookmark


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

5 comentarii

  1. Buna, eu mananc numai paine facuta in casa, la cuptor (nu in aparatul de paine, pentru ca tava in care se coace painea este din teflon, care este foarte toxic). Fac o paine mare, dintr-un kg de faina, din care mancam 2 zile( doua persoane).De cand am inceput sa facem painea in casa, nu mai putem manca din cea cumparata. Se face foarte simplu: Se dilueaza un pachetel de drojdie 25 grame+ 1 lingurita zahar, in lumatate de pahar de apa(aprox). Dupa aceea se amesteca cu o mana de faina si se bate cu lingurita pana face bule de aer. Se lasa la crescut intr-un castron, 30 minute, intr-un loc calduros. Se pune restul de faina-1 kg, intr-un vas mai mare si se amesteca cu 3 lingurite de sare. Se adauga drojdia si peste ea 1 lingurita de otet si 2 linguri de ulei. Se amesteca totul si se framanta bine pana cand se desprinde de maini.I se da o forma aprox. rotunda.Se lasa la crescut 30 min, acoperita cu un prosop in loc calduros(langa aragaz). Dupa aceea se mai framanta o data si se lasa iar la crescut, direct pe hartia de copt, dupa ce i s-a dat forma, rotunda si putin turtita, acoperita cu un prosop, tot in loc calduros. Se mai lasa 40 min sa creasca si se baga la cuptor aprox 60 min, la 180 de grade. Atentie: Faina si drojdia trebuie sa fie la temperatura camerei. In bucatarie sa fie cald tot timpul, mai ales cand se lasa la crescut. Coaja iese crocanta. Dupa ce scoti painea din cuptor, se inveleste in prosop si se pastreaza asa pana cand o termini. De altfel, painea in general nu trebuie pastrata decat in prosop sau saculet de carpa.

  2. E un lucru extraordinar ca ai timp si dispozitie sa-ti faci painea in casa! Ce faina folosesti?

  3. Buna din nou, eu folosesc si faina mai ieftina, alba, pentru ca fac des, dar cea mai buna este faina eco, care insa este mult mai scumpa, in jur de 7 lei/kg. Faina eco, alba sau amestecata cu integrala, se framanta mult mai usor si este mai gustoasa. Faina eco integrala este mai scumpa decat cea eco-alba , 7 lei/ 500g, creste mai putin, dar este cea mai sanatoasa. In ceea ce priveste timpul, nu dureaza mult, pentru ca se face pe etape si in rest creste, nu trebuie pazita. Framantatul ia cam 15 min de fiecare data, deci 30 min de munca in total. Fac asta seara, o data la doua-trei zile.

  4. Cred ca cel mai bine este sa cumperi faina direct de la tara, daca poti. Este o faina bogata, nerafinata, care creste bine.

  5. Multumim mult pentru reteta si sfaturi!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!