Cea mai scumpa cafea din lume iti lasa un gust amar…

cafeaTatiana Belova|Dreamstime.com

In orice domeniu unde exista un superlativ, o extrema, e posibil sa se strecoare ceva. „Cel mai”, „cea mai” e posibil sa ascunda un abuz.

Cea mai scumpa cafea din lume mi-a atras atentia prin insasi povestea ei. Se cheama Kopi Luwak si este legata de un animalut care traieste in Africa si in sud-estul Asiei – ziveta asiatica (Paradoxorus hermaphroditus), un fel de pisica. Indonezienii ii zic Luwak. Te poti intalni cu ea prin padurea tropicala si pe plantatiile de cafea. Este omnivora, mananca aproape cam tot ce gaseste, si prefera sa stea in copaci. Iar atunci cand ajunge pe plantatiile de cafea, ii place sa aleaga cele mai coapte si mai rosii fructe de cafea. Boabele de cafea sunt eliminate intacte. Aici incepe povestea lui Kopi Luwak – oamenii strang boabele de cafea si le supun unui minutios proces de spalare, dezinfectare, alegere bob cu bon, macerare, uscare, prajire.
Enzimele din sistemul digestiv al pisicii numite de mine confera prin fermentare o savoare suplimentara cafelei. Gustul sau este puternic, echilibrat, cu note de caramel. Dar…

Pentru ca productia de Kopi Luwak se limita la cateva tone pe an, iar in urma mediatizarii a crescut cererea, oamenii s-au gandit sa intervina si in viata acestor animale: le-au inchis in custi si le-au dat sa manance numai fructe de cafea.
Este inutil sa spun acum ca nu este etic sa inchizi in cusca un animal salbatic si sa-l fortezi sa manance numai fructe de cafea. In plus, dieta lor fiind de fapt foarte variata, daca sunt obligate sa manance acelasi lucru, probabil vor avea o sanatate deteriorata, iar calitatea cafelei va scadea.

LuwakTan Kian Yong|Dreamstime.com

Pentru doritori, aceasta cafea poate fi gasita si in Romania, in magazinul de delicatese Florescu, prin cafenelele bucurestene (Kazeboo, de exemplu) sau poate fi achizitionata online (100g costa 266 lei), insa stiind ca niste animale sunt exploatate pentru producerea ei, cine mai are chef sa deguste asa ceva?

Foto: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!